(VIDEO) Srbima zabranili sudjelovanje na mimohodu u Australiji: ‘Izbacili su nas s parade pobjednika, to je diskriminacija i teški fašizam’

snimka zaslona

Srbi u Australiji su šokirani, a “Srpski nacionalni centar Draža Mihajlović” iz Melbournea objavio je na svom facebooku, uz fotografije i video: “Ovako su saveznici iz Drugog svjetskog rata tretirani! 15 policajaca nas je opkolilo bez razloga, izbačeni smo s mimohoda! Vratit ćemo se iduće godine Srbi se trebaju probuditi i stajati kao jedan! Sloboda ili smrt!“, uz poneku grešku u pisanju engleskog (“where treated” umjesto “were treated”, “15 police surrounding us” itd.)

I tako je General Draža, po srpskoj mitologiji dio anti-hitlerovske koalicije, saveznika, a po ozbiljnim povjesničarima kolaboracionist čiji je jedini cilj bio osvojiti vlast u Jugoslaviji nakon rata i poraziti srpske komuniste na čelu s Titom, pri čemu nije previše birao savezništva na terenu, sudjelujući nerijetko na strani nacista u ofenzivama, ove godine izbačen s mimohoda pobjednika Prvog i Drugog svjetskog rata u Melbourneu.

Ubrzo je nađen i krivac. Pogađate koji: “Tisuće građana Melbournea nisu mogle na mimohodu posvećenom sjećanju na veterane aplauzima i ovacijama pozdraviti i članove Prve srpske podružnice ratnika i četnika kao što su to činili posljednjih 39 godina. Uredno najavljeni u programu ovogodišnjeg mimohoda ANZAC, Srbi su u posljednjem trenutku bez službenog obrazloženja izbrisani s popisa, a tajnik Četničke organizacije za Victoriu Milan Kovačević vjeruje da je odluka donesena pod pritiskom hrvatsko-muslimanskog lobija“, pišu srpske “vesti”.

Antifašisti iz Dinarske divizije

Srbi kažu da je samo dvojici njihovih članova  dozvoljeno sudjelovanje, i to izravnih sudionika Drugog svjetskog rata, boraca Dinarske divizije , “i to u džipu gdje su slabo vidljivi”, ali ne i potomcima ratnih veterana. Australske novine “The Australian” također navode kako “organizatorima status potomaka nije bio jasan” – u Srbiji se status antifašističkog borca, kao nerijetko i u Hrvatskoj, naslijeđuje generacijama zajedno s mirovinama i povlasticama – no to je ipak tek izgovor, a pravi razlozi su drugi.

The Australian je razgovarao sa Savom Kovačevićem, rođenim Australcem i glasnogovornikom “Srpskih četnika veterana Drugog svjetskog rata” koji je rekao kako on i neki drugi potomci veterana svjetskih ratova sudjeluju u mimohodu, koji se održava na obljetnicu iskrcavanja australskih vojnika u Turskoj u I. svjetskom ratu, sudjeluju već više od 40 godina. “Ove godine nas je zaustavila policija”, kaže, i dodaje kako sudjeluje u mimohodu u spomen na oba svoja djeda “koja su se borila na strani saveznika u II. svjetskom ratu” (kao četnici, naravno).

“Jedan redar RSL-a (udruge australskih veterana) nam je rekao da nećemo moći marširati. Pitali smo ga koji je razlog, možemo li to dobiti napismeno, i nismo dobili odgovor. Zaprijetio je da ako se ne raziđemo, da će se s nama postupiti prema zakonu, a onda nas je opkolilo 15 policajaca. Bilo je to neugodno, ponižavajuće i zastrašujuće, i još uvijek nemamo nikakvo objašnjenje”, rekao je.

Srpske istine u Australiji

No srpski četnici su neometano sudjelovali u mimohodima u ostalim australskim gradovima, uključujući Sidney i Adelaide, a i dvojica veterana u Melbournu su na kraju ipak sudjelovala u spomenutom džipu. U Australiji i dalje prevladava “srpska istina” kako su četnici bili saveznički borci: The Australian piše, “Srbija je bila na strani saveznika u II. svjetskom ratu. U II. svjetskom ratu, kad je Srbija bila dio kraljevine Jugoslavije srpski rojalisti četnici, vođeni generalom Dražom Mihajlovićem, borili su se protiv invazije nacista prije nego su sklopili labav savez s Nijemcima kako bi se borili protiv komunističkih gerilaca, nakon čega su im saveznici otkazali potporu i počeli podupirati partizane pod Josipom Brozom Titom.

Oni su se sukobljavali s hrvatskim fašistima ustašama, kao i srpskim i bosanskim muslimanima, u različitim periodima 20. stoljeća”.

Od svega je posve točno jedino to da su četnici sklopili savez s Nijemcima protiv komunistčkih gerilaca vođenih Titom i da im je tada London otkazao potporu.

No spominje se i da je hrvatska zajednica u Victoriji, iako to za sad nisu potvrdili nezavisni izvori niti RSL, zaslužna za ovaj razvoj događaja. Australski Hrvat Dinko Dedić, pišu australski mediji, tvrdi da su on i druge hrvatske grupe u pismima upućenim Odjelu za veterane i RSL-u istaknuli činjenicu da je ubojica iz Christchurcha Brenton Tarrant puštao četničku himnu tijekom njegovog smrtonosnog divljanja, te da je to razlog zašto četnici nisu molgi sudjelovati na “Anzac” mimohodu. Također, upozorili su u pismu da je Anders Behring Brei­vik, također počinitelj masakra, bio ne samo jedna od inspiracija Tarrantu već je i sam bio fasciniran i inspiriran četnicima, naročito Radovanom Karadžićem.

Sava Kovačević, naravno, tvrdi da Srbi nemaju veze s tim. “Taj luđak i to što je on uradio u Christchurchu ne predstavlja Srbe bilo gdje. Osjećamo se kao da smo postali mete”, rekao je.

Hrvat zaslužan za izbacivanje Srba?

RSL navode Dinka Dedića nije potvrdio ni opovrgnuo. Glasnogovornik RSL-a za državu Viktoriju rekao je da je “Anzac Day march” za australske i savezničke veterane, “i, tamo gdje je to prikladno, njihove potomke”.

“U Melbourneu su neki potomci zamoljeni da ne sudjeluju u mimohodu, jer njihova podobnost za sudjelovanje nije bila jasna organizatorima”, rečeno je.

Glasnogovornik policije u Viktoriji rekao je da je postojao “nepoznati problem” s grupom srpskih veterana “jer protokol sudjelovanja u paradi nije ispoštovan”. Srbi u komentarima spominju da im je neslužbeno rečeno da im nije dozvoljeno sudjelovati “iz sigurnosnih razloga”, što daje naslutiti da Novi Zeland ipak ima neke veze s tim.

No Srbi su bijesni i “incident” je popraćen lavinom negativnih komentara. Tako “Srbijanka Lukajić” kaže, “Oni štite i podržavaju muslimane, ali zemlju koja im je pomogla kod Galipolja tretiraju kao odmetnika”. “Senka Jevrić Dakić” na facebooku komenitra,  “Ignoranti su posvuda, trebamo objavljivati informativnu literaturu nadajući se da će se ignoranti educirati o povijesti … ali vjerojatno ne znaju čitati!” (odnosi se na one koji nemaju pojma o srpskoj povijesti po kojoj je Draža bio antifašist). “John Djordjevic” piše, “Pretpostavljam da prihvaćaju samo džihadiste i islamske teroriste a ne i australske građane srpskog porijekla koji poštuju zakon”.

“Brane nam sudjelovati jer smo Srbi”

Iz same australske četničke organizacije također dolaze brojni komentari. Milan Kovačavić kaže da im je “sudjelovanje zabranjeno zato jer su Srbi”. Tajnik podružnice Jovan Banjanin kaže da je “sramotna odluka” donesena na sastanku odbora za obilježavanje dana ANZAC u Melbourneu, kojeg čine 24 člana, među kojima i oni iz RSL veteranske organizacije. On kaže da podružnica nije obaviještena o razlozima, kao i da nisu dobili izvješće sa sastanka. “Odluka je navodno zasnovana na dokumentu donesenom 1993. godine tijekom građanskog rata u bivšoj SFRJ”, kaže on. “U tom pismu Ministarstvo za boračka pitanja navelo je da Srbi nisu bili saveznici u Drugom svjetskom ratu jer su bili konstitutivni dio Jugoslavije.” Banjanin na to postavlja pitanje što je onda s Prvim svjetskim ratom. “Tužni smo zbog toga jer među nama ima i drugih veterana, a Srbi su diskriminirani što je vrlo ružno”, zaključio je Banjanin.

Nikola Vojvodić kaže, “Ovim činom mi smo kao narod ocrnjeni i tko zna kad će nas “pomilovati” da opet zauzmemo svoje mjesto u mimohodu. Ovo je djelo svjetskih moćnika, diskriminacija i teški fašizam.” Ilija Čubrilo kaže da odavno sudjeluje u mimohodu, ali da se ovog puta osjećao poraženim. “Zar ovo da se ovo dogodi poslije četiri decenije postojanja naše organizacije, i to bez objašnjenja? I još su izveli policiju pred nas, kao da smo teroristi”. Cvijetin Jevtić kaže, “Mi smo vjerojatno suspendirani zbog nečije žalbe. Treba izaći pred Parlament i žaliti se”.

Ni na facebooku ne nedostaje komentara.

Srbi su organizirali i peticiju na “change.org” kojom su od ministarstva branitelja (DVA, Department of Veteran Affairs) tražili javnu ispriku zbor zabrane četnicima da sudjeluju u mimohodu, pa im je odgovoreno da ministarstvo nema ništa s tim te da mimohod organiziraju same udruge veterana.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr