Vlast u BiH u potpunoj blokadi: Nisu uspjeli izabrati ni izaslanstvo za Vijeće Europe

Foto: Snimka zaslona

Vlasti Bosne i Hercegovine propustile su u ponedjeljak izabrati novo izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i neće moći sudjelovati u radu te najstarije europske organizacije jer je danas krajnji rok, a razlog za to je što ni osam mjeseci od izbora u BiH nije konstituirana vlada.

Izvanrednu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sazvao je predsjedavajući Bakir Izetbegović bez konzultacija s članovima vodstva toga doma Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem.

Od ukupno 15 izaslanika na sjednicu su došli samo bošnjački izaslanici, od srpskih nijedan, a od hrvatskih samo Zlatko Miletić iz Demokratske fronte Željka Komšića.

S obzirom na to da nije bilo kvoruma, otkazano je održavanje sjednice na kojoj su trebali biti imenovani članovi Izaslanstva parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a na dnevnom redu trebao je biti i izbor članova stalnih tijela Doma naroda.

Predsjedavajući Izetbegović je rekao da su ga njegovi zamjenici Nikola Špirić i Dragan Čović danas obavijestili da je sjednica sazvana protivno Poslovniku o radu i da su njegov potez nazvali jednostranim.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u dopisu Izetbegoviću izrazio je razočaranost načinom na koji je sazvao izvanrednu sjednicu Doma naroda.

“Svi se trebamo suzdržati od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji svakako ne vode dogovoru i suradnji, nužnim za stabiliziranje prilika u Bosni i Hercegovini”, napisao je Čović.

Pozvao je da se pokuša “odmah” zajednički pronaći kompromisna rješenja koja ćе ubrzati počete reformske рrocеsе na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

Ni osam mjeseci nakon održanih izbora u BiH još nisu konstituirana sva parlamentarna tijela, niti je izabran novi saziv bosanskohercegovačke vlade, Vijeća ministara BiH.

Uspostavu Vijeća ministara BiH blokiraju vodeće bošnjačke, a konstituiranje parlamentarnih tijela srpske stranke.

Parlamentarna skupštine Vijeća Europe ranije je upozorila da je ponedjeljak 24. lipnja krajnji rok za dostavljanje popisa parlamentarnog izaslanstva BiH kako bi ta zemlja mogla sudjelovati u radu njihova najvišeg tijela.

Neizborom novog izaslanstva BiH je vjerojatno sama sebe isključila iz sudjelovanja rada u Vijeću Europe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina