Gradska skupština prihvatila odluku o otpadu

Foto: fah

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su s 23 glasa za, osam protiv i 11 suzdržanih prihvatili prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o javnoj usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog komunalnog otpada u gradu Zagrebu.

U obrazloženju odluke se navodi da će se kriteriji i način pružanja javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada propisati naknadno, nakon donošenja odgovarajućih provedbenih propisa.

Za davatelja usluge određuje se Čistoća – podružnica Zagrebačkog holdinga, a način određivanja troškova obavljanja te javne usluge određuje se prema kriteriju količine miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i obračunava se za vremensko razdoblje od jednog mjeseca.

Propisuje se da se kriterij količine prikupljenog otpada utvrđuje prema volumenu spremnika za miješani komunalni otpad te prosječnom broju pražnjenja spremnika u razdoblju od jednog mjeseca. Određuje se da se prijevoz miješanog komunalnog otpada obavlja tri puta tjedno.

Miješani komunalni otpad odlagat će se u posude i spremnike. Prikupljat će se u zajedničkim, označenim spremnicima za miješani komunalni otpad, a kućanstva su dužna podnijeti zahtjev za sklapanje ugovora s davateljem usluga kojim se definira broj i volumen spremnika.

Građanima se određuje mjesečni način plaćanja naknade za prijevoz i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada te naknada za dodatno utrošene količine označenih vrećica za miješani komunalni otpad.

Vlasnici neuseljenih stambenih i poslovnih prostora dužni su davateljima usluga plaćati naknadu za prijevoz miješanog komunalnog otpada po posebnoj cijeni koja će se odrediti cjenikom davatelja usluga.

U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu te odluke davatelj usluge obavezan je ispuniti tehničko-tehnološke uvjete naplate odvoza otpada po volumenu na cijelom području Zagreba.

Raspravu o odluci o otpadu pratili su i građani Resnika gdje se planira izgraditi centar za gospodarenje otpadom. Oni su jutros ispred zgrade Gradske skupštine dočekali gradske zastupnike s transparentima na kojima su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog gradnje tog centra u Resniku.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) pitao je koje godine će biti izgrađen centar za gospodarenje otpadom, na što mu je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek odgovorila da će biti izgrađen u roku, do kraja 2018. godine. Također je rekla da će Plan gospodarenja otpadom u ponedjeljak ići u javnu raspravu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah