Kaznena prijava protiv Tomaševićeve zamjenice (Možemo): I prije presude znala je kakva će biti odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj?!

dolenec
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Protiv zamjenice gradonačelnika Zagreb Danijele Dolenec podignuta je prijava Državnom odvjetništvu i Uskoku jer je, prema navodima iz prijave, osobno doznala kakva će biti presuda Visokoga upravnog suda oko mjere roditelj odgojitelj i prije nego je presuda javno objavljena. Riječ je o kaznenom djelu protiv pravosuđa za što je zapriječena kazna do tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu je informaciju objavio tjednik Nacional uz presliku anonimne kaznene prijave protiv zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića – Danijele Dolenec (Možemo).

Znala je kakva će biti presuda

U prijavi se Dolenec na teret stavlja kako je neposredno uoči odluke Visokoga upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj, osobno doznala kakva će ta odluka biti.

Nakon što je doznala tajnu informaciju, Dolenec je o tome obavijestila više gradskih službenika tražeći od njih da i sami pokušaju doći do što više detalja iz presude koja je tek trebala biti objavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijavi se tvrdi da je Dolenec informacije o presudi dobila od suca koji je na tom predmetu radio te da je moguć i njezin utjecaj na samu presudu.

>U ime obitelji očekuje brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda!

Kao ključni dokaz o tome, u prijavi se navodi upravo mail koji je Dolenec poslala zaposlenicima Grada na pravim poslovima. ”Kao što znate, u utorak će Visoki upravni sud odlučivati o zakonitosti naše odluke. Važno je da u dobrom sastavu budemo prisutni na toj sjednici… Drugo i važnije, prema informaciji koju imam, Visoki upravni sud će proglasiti našu odluku nezakonitom, ali će ostaviti mogućnost njene izmjene na ‘gradualniji’ način, kroz duže vrijeme, kako bi se korisnicima olakšalo prilagodbu na nove uvjete. (Ako imate drugačije informacije o mogućem smjeru odlučivanja suda, javite mi!), stoji u mailu koji je dogradonačelnica Dolenec poslala nekolicini zaposlenika.

Informacije koje je Dolenec imala prije presude bile su točne jer je Visoki upravni sud donio upravu takvu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec odbila komentirati kaznenu prijavu

Dolenec je za Nacional odbila komentirati kaznenu prijavu.

Glasnogovornica zagrebačke gradske uprave Dinka Živalj u ime Dolenec uputila je kratak komentar. ”Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec nema saznanja o navodnoj kaznenoj prijavi niti je istu zaprimila od suda. Za vrijeme trajanja upravnog postupka pred Visokim upravim sudom, zamjenica Dolenec niti u jednom trenutku nije imala kontakt sa sudom”, izjavila je Živalj za Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Puno praznih obećanja, bez ikakvih konkretnih mjera za roditelje 20 tisuća djece u Zagrebu

UiO o mjeri roditelj odgojitelj

Podsjetimo, Visoki je upravni sud jasno u svojoj Odluci naložio gradonačelniku Tomaševiću da uspostavi ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja više od 5 800 obitelji koje se koriste mjerom roditelj odgojitelj. U točki 167. Sud je konkretno opisao što to znači da je Tomašević prekomjerno opteretio roditelje odgojitelje koji se u Zagrebu brinu o oko 20 000 djece, od toga oko 6 000 vrtićke dobi, priopćila je krajem srpnja udruga U ime obitelji.

>U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića

Nema kompenzacijskih mjera

”Danas smo od Tomaševića čuli istu priču kao i prije osam mjeseci – kao da Visoki upravni sud nije odlučio da je Tomaševićeva odluka o de facto ukidanju mjere – protuzakonita. Ni osam mjeseci nakon prvog pokušaja zakidanja djece i roditelja, Tomašević i Možemo nisu u stanju ponuditi kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje. Čak ni prepisati one koje im je predložio Visoki upravni sud. Tako npr. u točki 167. Odluke Visokoga upravnog suda stoji: „Moguće kompenzacijske mjere ovise o ciljevima koji su se novom mjerom željeli postići. Dugoročno smanjivanje financijskog opterećenja Grada Z. moguće je postići zaustavljanjem priljeva novih korisnika mjere (što je i učinjeno novelom Odluke/18. iz kolovoza 2021.).

Brže postizanje istog cilja moguće je, primjerice, promjenom pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja na način da to postane socijalna, neoporeziva, naknada uz uspostavu dohodovnih razreda. Nadalje, postoji mogućnost produljenja trajanja pomoći za novorođeno dijete do 18. godine života, kao univerzalne pomoći, usporedive s dječjim doplatkom. Postojala je (i postoji) mogućnost postepenog uvođenja nove mjere odnosno modifikacije postojeće mjere na način da razdoblje prilagodbe traje dulje vrijeme, a u kojem će se razdoblju postepeno (svake godine ili u drugim intervalima) smanjivati prava određenoj skupini korisnika (roditelja odgojitelja), bilo u trajanju, bilo u visini novčane pomoći (ili oboje) ili pak propisati jedinstven trenutak stupanja na snagu nove mjere, koji bi u tom slučaju trebao biti bitno kasniji od onoga koji je određen osporavanom Odlukom.”

Obećanja o vrtićima

Tomašević i dalje iznosi neistine o „uštedama“ na djeci i roditeljima – iako je jasno da je iznos sufinanciranja svakog djeteta koje pohađa vrtić, oko 2 000 HRK mjesečno, vrlo blizu onome što se danas isplaćuje kao naknada za roditelje odgojitelje – sutra će biti novac kojim će se sufinancirati odlazak te iste djece u vrtiće, s oko 2 000 HRK po djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A obećanja o izgradnji novih vrtića novcem koji bi htio oduzeti roditeljima odgojiteljima, uspoređujemo s obećanjima koja smo čuli prije osam mjeseci – kako će biti dovoljno mjesta za svu djecu u vrtićima. Da su roditelji odgojitelji izišli iz mjere i upisali svoju djecu u vrtiće danas bi nedostajalo vrtićkih mjesta za oko 10 000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.