Spalionica u Resniku jako štetno rješenje jer samo kratkoročno rješava problem

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež neko vrijeme prate prijepore u Zagrebu oko sporne spalionice u zagrebačkom naselju Resnik, istaknula je Marina Garić iz FRAME istaknuvši kako su o tome imali i dva predavanja gdje su stručnjaci rekli svoj stav da je ekološko zbrinjavanje otpada puno efikasnije te da je spalionica najgore moguće rješenje.

„Organizirali smo i prosvjed tj. priključili smo se i drugim udrugama koje su organizirale prosvjed u četvrtak pred Gradskom skupštinom unatoč otkazanoj sjednici jer smo htjeli pokazati da brinemo o tom pitanju“, kazala je te dodala kako su izrazili svoje mišljenje: „želimo pokazati da je javnost zainteresirana za takvo pitanje koje je vrlo bitno za sve građane“.

Pojasnila je kako je spalionica jako štetno rješenje jer samo kratkoročno rješava problem, dok dugoročno stvara još veće probleme za zdravlje ljudi ispuštanjem u zrak mikročestica koje filteri ne mogu zaustaviti. To su dioksini – najkancerogeniji i najtoksičnije tvari koje uzrokuju nekoliko vrsta raka.

„U mnogim gradovima gdje su spalionice najveći je postotak obolijevanja od raka. Postoje poznati primjeri gradova u svijetu koji su odustali od spalionice, u SAD-u su odustali od čak sto spalionica, a San Francisko je 1989. odustao od spalionice i sad su na 85 posto recikliranog otpada. Imaju za cilj do 2020. doći do 100 posto reciklirano, odnosno do ‘zero waste’, koncept gdje se sve nastoji reciklirati te ponovno iskoristiti i upotrijebiti“, kazala je Garić ocijenivši kako se time štedi mnogo novca jer su sekundarne sirovine, kao na primjer papir koji se može 7 puta reciklirati, plastika i metal koji su još vrjedniji, resursi koje spaljivanjem bacamo.

Odvojeno prikupljanje nije komplicirano rješenje – bitna je volja i edukacija građana

„Time zapravo spaljujemo novac i bacamo ih u zrak zajedno s otrovnim dioksinima. Odvojeno prikupljanje nije komplicirano rješenje – bitna je volja i edukacija građana“, napomenula je istaknuvši kako se to može provesti, u tomu se istaknuo Krk u Hrvatskoj.

Pojasnila je kako se u Krku recikliranje temelji na dobrovoljnoj bazi i već time povećali su recikliranje otpada na 40 posto. Dok su u Čakovcu tu brojku podigli na čak preko 90 posto: „Zašto i Zagreb ne bi bio jedan zdravi ekološki grad?!“, upitala je.

„Kapacitet spalionice ne možemo popuniti dugoročno i tu postoji mogućnost uvoza otpada. Sam ministar Mihael Zmajlović je na neki način to najavio kad je u emisiji Fokus rekao da namjeravaju dopustiti uvoz gorivog otpada, što je protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom“, istaknula je te dodala kako time postoji mogućnost uvoza otpada u Hrvatsku iz Europske unije zbog profita.

„Recikliranje se može uspostaviti u šest mjeseci – da se sve ljudima objasni te da se dođe do određenog postotka recikliranja, samim time dugoročno je, a k tome otvaraju se održiva radna mjesta. Sustav ekološkog gospodarenja otpadom sastoji se od odvojenog prikupljanja, recikliranja i predaje u ponovne upotrebe koji postaje održim kad se pređe 40 posto otpada koji se reciklira“, istaknula je te naglasila kako moramo preuzeti odgovornost za to da dignemo glas i kažemo što želimo.

„Zadatak vlasti je da nam omogući infrastrukturu za to. Ako u domaćinstvu odvajamo papir, staklo, plastiku i slično, moramo imati kontejnere u blizini kuće gdje se to sve može dalje odvoziti“, kazala je Garić.

Naglasila je kako se Franjevački svjetovni red, zajedno s Franjevačkom mladeži, osjetio posebno pozvanim reagirati na ovu temu, osobito kad se radi o ekologiji, jer je sveti Franjo zaštitnik ekologije.

„Trebamo brinuti o okolišu, i sam papa Franjo je rekao da slušamo glas prirode jer prirodni resursi su ograničeni, međutim ljudska pohlepa je neograničena“, zaključila je Garić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: FRAMA

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.