Svečano inaugurirana nova sezona HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu obilježilo je u subotu navečer početak svoje nove sezone posebnim programom u kojem su sudjelovali ansambli Baleta, Drame i Opere HNK-a.

Po uzoru na velika europska i svjetska kazališta HNK svečanim otvaranjem sezone želi pokazati svoju usmjerenost u prvome redu na publiku, kojoj najavljuje bogat program s ciljem repozicioniranja tog kazališta kao središnjeg mjesta hrvatskog teatra.

Program je režirao Ivica Buljan, a inauguralnu večer središnje hrvatske kazališne kuće na početku nove sezone pod vodstvom nove intendantice Dubravke Vrgoč uveličali su svojom nazočnošću premijer Zoran Milanović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, te brojni drugi istaknuti gosti iz hrvatskoga političkog i javnog života.

Program je otvorio baletni dvojac Iva Vitić Gameiro i Guilherme Gameiro Alves kratkom koreografijom ljubavnog kolopleta na Goldberg varijaciju br. 1 za čembalo Johanna Sebastiana Bacha.

Uslijedila je revija čitanja ulomaka tekstova istaknutih autora 20. stoljeća, po odabiru Vlaha Bogišića.

Glumci Alma Prica, Olga Pakalović, Dragan Despot, Goran Grgić, Franjo Kuhar i Alen Šalinović čitali su promišljanja Stjepana Miletića, Branka Gavelle, Miroslava Krleže, Ive Andrića, Antuna Gustava Matoša, Nikole Tesle, Vere Horvat-Pintarić, Dubravke Ugrešić i drugih.

Središnji dio programa bio je njegov završni dio, u kojemu je orkestar HNK nastupio na pozornici te kuće i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izveo program posvećen skladatelju Richardu Straussu u povodu 150. obljetnice njegova rođenja.

Svirani su ulomci Straussove opere “Kavalir s ružom”, s Marijom Kuhar Šošom u ulozi Sophie i Jelenom Kordić u ulozi Octaviana, dok je ulogu Maršalice pjevala njemačka sopranistica Astrid Weber. Kuhar Šoša i Kordić svojim su izvedbama oduševile publiku, koja ih je nagradila velikim aplauzom.

Scenu je za tu priliku vrlo jednostavno i efektno oblikovao Žorž Draušnik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr