Djecu općenito, a pogotovo malene bebe, ili djecu koja su tek svladala prve korake, uspostavila neku vrstu verbalne komunikacije s okolinom, najteže je naučite neke stvari koje su za njih korisne, a koje možda nisu baš tako primamljive na prvi pogled. Svakako je jedna od tih stvari kako djecu naučiti da jedu povrće i da u tome uživaju. Znanstvenici roditeljima savjetuju da pokušaju djecu vrlo rano upoznati s onim što je za njih zdravo.
Mlađa djeca radije jedu povrće od starije djece
Istraživanje sa Sveučilišta Leeds pokazalo je da i djeca, koliko god bila izbirljiva, mogu biti na neki način ”naučena’ da jedu povrće u onoj mjeri u kojoj im to treba, s obzirom kako je povrće neophodno za zdravlje, svih, ne isključivo djece.
Dovoljno da im se ponudi ”samo” pet do deset puta. Naime, bebama koje su sudjelovale u istraživanju stručnjaci su ponudili pire od artičoka te je jedno od petero djece odmah na brzinu sve pojelo s tanjura i to s vrlo velikim apetitom, dok je 40 posto djece postupno na neki način naučilo kako voljeti povrće koje mu je ponuđeno. Na ovaj način stručnjaci su uspjeli srušiti popularni mit da se djeci povrće treba ”prerušiti” da bi ga uopće jela.
Istraživanje na više od 300 malenih
Recimo da je u istraživanju sudjelovalo više od tristo djece starosti od četiri pa do 38 mjeseci, naravno, iz Velike Britanije, zatim Danske i Francuske, prenosi britanski BBC. Istraživanje je pokazalo da su mlađa djeca radije jela pire od artičoka od starije djece.
”Djeca s vremenom postaju izbirljiva, zato ih je potrebno postupno učiti okusima različite vrste povrća i tako sve do dvije godine njihove starosti”, tvrdi profesorica Marion Hetherington. Profesorica ističe da su djeca do dvije godine otvorena za nova iskustva, nakon toga je puno teže.