Znanstvenici su napokon otkrili zašto švicarski sir ima rupe i sve se, čini se, svodi na količinu prljavštine u kantama u kojima se prikuplja mlijeko.
Švicarski su znanstvenici laboratorijskim istraživanjem utvrdili da su za rupe odgovorne minijaturne čestice sijena. Poljoprivredni institut švicarske vlade Agroscope navodi da “mikroskopski male čestice sijena padaju u kante za prikupljanje mlijeka” i uzrokuju stvaranje većih rupa za vrijeme sazrijevanja sira.
Proces zahvaća samo neke vrste švicarskih sireva, poput emmentala i appenzella.
Agroscope tvrdi i da to objašnjava zašto su u posljednjih 15 godina rupe u švicarskim sirevima sve manje. Proces mužnje i prikupljanja mlijeka sve je više automatiziran, sve je “čišći” pa je i manje čestica sijena u njemu.
Znanstvenici su do ovog zaključka došli tako što su dodavali čestice sijena u mlijeko i laboratorijski pratili sazrijevanje sira.
Teorija da rupe u sirevima uzrokuju bakterije otpuštanjem ugljikova dioksida “na snazi” je od 1917. kada je to otkriće objavio američki znanstvenik William Clark.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/h
Photo: fah
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.