Ograničena prodaja brze hrane mogla bi pomoći u obračunu s pretilosti

Britanski znanstvenici smatraju da bi ograničenje broja prodajnih mjesta brze hrane u blizini ureda i domova moglo pomoći u borbi protiv rastućeg trenda pretilosti, piše BBC.

Prema istraživanju, prevelika izloženost pizzerijama i prodajnim mjestima brze hrane udvostručuje šanse za pretilost.

Mjere kojima bi se ograničio pristup takvim mjestima, poput zabrane njihovih otvaranja u blizini škola, mogle bi pomoći.

Međutim, ima i onih koji smatraju da bi pozornost trebalo usmjeriti na samu brzu hranu i učiniti je zdravijom.

To potvrđuje studija koja je proučavala prehrambene navike više od 5000 odraslih osoba rođenih u Cambridgeshireu između 1950. i 1975. godine.

Epidemiolozi sa Sveučilišta u Cambridgeu pratili su koliko ispitanici konzumiraju brzu hranu – uključujući hamburgere, pizzu, prženu hranu i čips – kod kuće, na poslu i na putu do posla.

Uzeli su u obzir i čimbenike za koje je poznato da utječu na pretilost, poput obrazovanja, prihoda ispitanika te pušenja.

Ustanovili su da su povišeni indeks tjelesne mase i veći izgledi za pretilost povezani s većom blizinom prodajnih mjesta brze hrane.

Dr. Thomas Burgoine, autor studije, izjavio je za vijesti BBC-a: „Oni koji su bili bliže prodajnim mjestima brze hrane bili su u gotovo dvostruko većoj opasnosti od pretilosti od onih koji su bili najudaljeniji.“

Pojedine lokalne vlasti uvele su ograničenja za prodajna mjesta brze hrane u okolici škola i mjesta u kojima je već mnogo takvih objekata.

„Istraživanje je pokazalo da bi ova metoda mogla biti uspješna“, rekao je Dr. Burgoine.

Međutim, istraživanja provedena u SAD-u dovela su do proturječnih rezultata kada se radi o povezanosti između izloženosti brzoj hrani i pretilosti.

Dr. Kathryn Neckerman sa Sveučilišta Columbia u New Yorku kaže da je njezino istraživanje na djeci školskog uzrasta pokazalo da su djeca koja žive u četvrtima gdje je mnogo restorana brze hrane mršavija.

„Umjesto da ograničavamo brzu hranu, trebali bismo je pokušati promijeniti“, izjavila je za British Medical Journal.

„Ne samo da bi zdrava brza hrana trebala biti dostupna, već bi trebala biti i ukusna i jeftina poput nezdrave hrane.“

Dodaje: „Teško je u današnje vrijeme zamisliti svijet u kojem se brokula natječe protiv čipsa na blagajni prodavaonice, no već se poduzimaju mali koraci u tom smjeru.“

Britanci troše na restorane i brzu hranu čak 29 posto više nego što su trošili prije deset godina.

„Zabrinjavajući“ trend

Studija je pokazala da prosječna osoba tijekom dana prođe pored 32 prodajna mjesta brze hrane u blizini svog doma, radnog mjesta ili na putu između te dvije lokacije.

Tracy Barker iz udruženja British Heart Fundation, koje je sudjelovalo u financiranju istraživanja, kaže: „Već znamo da ljudi troše više nego ikada na brzu hranu i restorane, i da ta hrana obično nije zdrava kao obroci koje sami pripremimo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

„Radi se o zabrinjavajućem trendu , budući da je već četvrtina odrasle britanske populacije pretila, i samim time izložena povećanom riziku od srčanih bolesti.

„Iako ova studija ne može dokazati da vaše okruženje utječe na pretilost, iznimno je važno da možemo donositi odluke koje idu u prilog našem zdravlju kada jedemo brzu hranu ili smo u restoranu,“ piše BBC.

Izvor: bbc/narod.hr
Photo: bbc