BBC – Modrić ostaje: On je simbol Hrvatske na putu prema neovisnosti i konačnoj pobjedi

Foto: fah

I dok je u Njemačkoj u tijeku Europsko nogometno prvenstvo polako se raspravlja i o Hrvatskoj bez Luke Modrića. Je li došlo vrijeme rastanka Vatrenih i njihovog kapetana s obzirom kako Luka ima gotovo 39 godina? Ako je vjerojati španjolskom novinaru, dakle, koji dobro poznaje Modrića i Real Madrid, Guillemu Balagueu, hrvatski kapetan na zadovoljstvo brojnih navijača ostat će s Vatrenima do Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, radi se o novinaru koji skoro trideset godina živi u Engleskoj, a radio je na Sky Sportsu, The Timesu, The Metrou,te povremeno piše i za Bleacher Report. Sada je za BBC je napisao priču o hrvatskom virtuozu.

”Modrić za predsjednika”

“Bez obzira na to kako ovo Europsko prvenstvo završilo za Hrvatsku, Luka Modrić nema nikakve namjere završiti svoju veličanstvenu karijeru u dresu reprezentacije. Realov 38-godišnji veznjak želi igrati na još jednom Svjetskom prvenstvu i tako povećati brojku od rekordnih 177 nastupa za svoju zemlju i učvrstiti svoj status ikone”, piše Balague u kolumni te pritom, naravno, piše i o situaciji o skupini ”B” na ovom Euru, a koja trenutno za Hrvatsku nije baš najbolja. Spomenuti novinar tvrdi kako je realno da samo pobjedom protiv Italije Vatreni mogu do osmine finala i drugog mjesta u grupi. Poraz bi, tvrdi Balaque, donio nova nagađanja glede odlaska ili ostanka Modrića u vatrenom dresu.”

“Modrićevu veličinu pojačava činjenica da je tvorena na način na koji mnogi Hrvati vjeruju da zrcali uspon Hrvatske prema neovisnosti i konačnoj pobjedi. A kakvo je to samo putovanje bilo… i kakvo nastavlja biti”, piše se u članku te se navodi kako je Modrić obožavan u Hrvatskoj. Očito je i njemu jasno da su spekulacije i napadi internet trolova i raznih analitičara na Luku zapravo u velikoj manjini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balaque je navodno od jednog mještanina u Zadru čuo kako bi se Luka trebao kandidirati za predsjednika. Možda upravo zbog toga Milanović ide na utakmicu u Leipzig kako bi bio blizu konkurencije? Šalu na stranu, Modrić je daleko u Hrvatskoj popularniji i od Milanovića i od Plenkovića zajedno.

”Kameniti put Luke Modrića”

“Modrićev put do vrha bio je kamenitiji i zahtjevniji od obronaka Velebita u malenom zaseoku Modrići kraj Zadra, gdje je mladi Luka kao petogodišnjak čuvao djedove koze. Na terenu nepogodnom za poljoprivredu, a kamoli nogometne utakmice, sate bi kratio s loptom, udarajući je prema ulazu u garažu u kući koju je dijelio s obitelji i bakom i djedom. Samo 10 metara od tih garažnih vrata njegov djed ubijen je nakon početka Domovinskog rata u Hrvatskoj”, piše Balague.

Podsjeća se na dane, godine u progonstvu Luke Modrića i njegove obitelji koji su svoje domove morali napustiti zbog velikosrpske agresije. Naravno, spominje se i Modrićevo vrijeme u Dinamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas je Hrvatska prepuna trenera, mentora i učitelja koji su ga tada poznavali i koji će oformiti veliki red da vam kažu kako je njegov talent bio tu da ga svi vide u tim ranim danima i koliko je potencijala imao. Ali ništa nije dalje od istine. Realnost je da je Modrić bio autsajder u svakom trenutku svog razvoja. U njega se uvijek sumnjalo. Nikada nije doživljavan kao zvijezda.”

Modrić želi ostati do SP-a 2026.?

Dinamo je, podsjetimo, Luku poslao na posudbu u hercegovački Zrinjski, “gdje mu je jedina garancija bila da će ga svakodnevno tući. Danas će vam reći da su ga tamo poslali kako bi ga igrački razvili, ali bilo je i dvojbi je li dovoljno jak i dovoljno dobar”.

Nakon čega je Luka poslan na posudbu u Inter iz Zaprešića, prije nego li je dobio priliku u Dinamu te je i iskoristio, Nakon toga Modrić je išao samo prema gore, preko Tottenhama do Real Madrida i sportske ikone Kraljevskog kluba. Modrić je svima, pa i Marci, koja ga je sa svojim čitateljima na početku dočekala sa skepsom, dokazao svoju vrijednost te je danas rekorder kluba s 26 osvojenih trofeja za Real, među kojima su i šest za najbolju momčad Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić, kako navodi Balaque, želi nastaviti igrati za Hrvatsku i nakon Eura, kako god priča u Njemačkoj završila. I to je sjajna vijest za nogometnu Hrvatsku, jer Luka može i s 39 godina, uz pravilno doziranje svojih nastupa, biti vođa ove reprezentacije Vatrenih.

Piše poznati novinar za BBC i o sudskim epizodama Luke Modrića, ali i staje u obranu našeg kapetana, baš kao što je stala i većina Hrvata.

“Ta priča i dalje boli i Modrića i njegovu obitelj. Ali, preživio je skandal”, dodaje se i navodi da je Modrić kroz karijeru dao identitet Hrvatskoj, a u tom procesu i sam dobio poseban status jer Hrvatska svoje prvake predstavlja kao primjer mladima i učvršćuje osjećaj posebnosti, snage i nepobjedivosti zemlje. Sve to znači i da ništa iz prošlosti ne smije ostaviti trag na njemu u očima njegovih sunarodnjaka.

“Pokušajte se samo vratiti u onu večer kad je osvojio Ballon d’Or. Zamislite ponos njegovog oca nakon saznanja da je najbolji nogometaš svijeta njegov sin, isti onaj koji je čuvao ovce na surovim zadarskim planinama. Njegov sin i sin Hrvatske”, zaključuje se u tekstu koji je objavio BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.