Svjetski dan sepse – često neprepoznata bolest

svjetski dan sepse
Foto: snimka zaslona

Sepsa je prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije od 2017. godine uvrštena na listu globalnih zdravstvenih prioriteta. Iako je jedna od najpreventabilnijih bolesti, često je neprepoznata među građanima, ali i zdravstvenim profesionalcima.

Zemlje članice Ujedinjenih naroda, među kojima je i Hrvatska, primile su odredbu skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da poboljšaju, preveniraju i provedu određene aktivnosti kako bi smanjili broj oboljelih i umrlih od sepse.

Sepsa se često zamijeni za druga stanja, posebno u ranoj fazi bolesti i zbog tog kašnjenja u ranom prepoznavanju sepse brzo dolazi do višestrukog zatajenja organa, a naposljetku i smrti. Stoga sepsu treba tretirati kao hitno stanje, jer sa svakom odgodom i kašnjenjem u liječenju, postotak smrtnosti sve više raste! Čak do 80% slučajeva bolesnika oboljelih od sepse dolazi iz izvanbolničkih uvjeta.

Svatko ju može dobiti, no najviše su ugrožene osobe oslabljenog imunološkog sustava, osobe starije životne dobi, novorođenčad i mala djeca. Stoga je važno promicati preventivne mjere poput cijepljenja, kontrola infekcija, reducirati rezistenciju na antibiotike te educirati javnost i zdravstvene profesionalce o prvim simptomima i znakovima sepse.

Više o ovoj bolesti možete saznati u edukativnom videu:

Svjetski je cilj povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi koja je postala problem globalnih razmjera te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse.

Stalnim djelovanjem društva i Povjerenstva za intenzivnu skrb aktivno se obilježava Svjetski dan sepse u hrvatskim gradovima.

Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije čiji članovi su i medicinske sestre/tehničari iz Županijske bolnice Čakovec, član je – Global Sepsis Alliance (GSA) te već tradicionalno 13. rujna obilježava Svjetski dan sepse.

Ove godine akciji su se pridružili učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinska sestra/tehničar opće njege kao i sportski klubovi NK Sloga Čakovec i AK Međimurje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/stampar.hr