20. listopada 1995. Rijeka – islamski teroristički napad automobilom-bombom

Foto: MUP Rijeka snimka zaslona

Dana 20. listopada 1995. u Rijeci je egipatska teroristička organizacija Al-Gama al-Islamija postavila autobombu, te pokušala uništiti policijsku postaju udarom automobila s eksplozivom u zid zgrade. Dvadeset i sedam osoba koje su se nalazile u policijskoj postaji, kao i dva prolaznika na ulici, ranjeno je dok je jedina žrtva napada bio sam napadač u samoubilačkom terorističkom činu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjim danima rata u BiH snage Hrvatskog vijeća obrane, prilikom ulaska u Bosnu, zarobile su islamskog terorista Talaata Fouada Qasima. Nakon zarobljavanja Qasima, važan član al-Gama’a al-Islamije je prvo prebačen u Hrvatsku, a potom uz pomoć CIA-e u Egipat. Zbog tog neprijateljskog poteza koji će na kraju Qasima koštati glave al-Gama’a al-Islamija donijela je odluku o terorističkom napadu na Hrvatsku.

Toga dana u 11,21 Fiat 131 Mirafiori počeo je ulaziti na parkiralište policijske postaje u Rijeci. Pošto je automobil trebalo zaokrenuti 90 stupnjeva za ulazak na parkiralište s glavne ceste, Fiat je bio prisiljen drastično smanjiti svoju brzinu što će kasnije odigrati odlučujuću ulogu u napadu.

Našavši se na parkiralištu automobil se nije zaustavio na parkirališnim mjestima rezerviranim za posjetitelje, nego je nastavio s vožnjom. Između ulaska na parkiralište i policijske postaje bilo je oko 15-20 metara koje je automobil prošao u pokušaju da udari u zid policijske postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska istraga nakon eksplozije zaključila je kako se u Fiatu Mirafioriju nalazilo 70 kilograma visoko-eksplozivnog TNT-a. Policija je također pronašla dio kanadske putovnice zajedno s ostatcima napadača u komadima automobila. Sljedeći dan, predstavnici al-Gama’a al-Islamije, egipatske terorističke organizacije preuzeli su odgovornost za napad u Rijeci zbog izručenje Qasima.

Zbog pogrješke napadača, samoubilački teroristički napad nije imao drugih smrtnih posljedica, osim samog bombaša samoubojice. Ranijom inspekcijom mjesta, napadači nisu uočili da se policijska postaja nalazi na višem terenu, te da se između parkirališta i postaje nalaze stube u koje je na kraju udario automobil-bomba.

Kao rezultat te pogrješke, policijska se postaja nije srušila, a ranjeno je “samo” 29 osoba (uključujući i dvoje prolaznika na ulici), dok je udarni val automobila-bombe usmjeren natrag prema parkiralištu gdje je stvorio veliki krater u tlu, uništivši parkirane automobile i fasade zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.