Miletić: Hrvatska u četiri godine postala još centraliziranija zemlja

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u ponedjeljak u Opatiji, na predstavljanju dijela programa koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku vezanog uz zdravstvo i socijalnu zaštitu, kako je Hrvatska u protekle četiri godine postala još centraliziranija zemlja, a da to predstavlja svojevrstan uteg IDS-u, jer je bio član Vlade.

Izrazio je zadovoljstvo što se bolnica u Puli počela graditi, ali se i upitao je li bilo potrebno za to čekati 15 ili 20 godina, a u tom razdoblju su građani bili zakinuti za kvalitetnu uslugu.

Zalažemo se za decentralizacirani sustav, da se novci prikupljeni na lokalnoj razini tu i troše. Tako se može ostvariti kvalitetnija zdravstvena zaštita, rekao je. Ustvrdi je da lokalna razina može u potpunosti provoditi sustav socijalne skrbi u okolnostima decentralizacije.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je rekao da područje Istarske i Primorsko-goranske županije jedino ostvaruje više fiskalnih prihoda nego rashoda.

Ono što dobijanom od centralne države je nedovoljno da se građanima pruži ono što zaslužuju, kazao je Vasilić, dodavši da država mora pružati jednak standard svima. No, mi želimo ostvarivati nadstandard u zdravstvenoj zaštiti a to možemo i financirati decentraliziranim sredstvima, dodao je.

Vlada lijevog centra, koju jedino možemo podržati, mora imati prostora za temeljito razrađenu decentralizaciju zdravstvenog sustava, kazao je Vasilić.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić je ocijenio da decentralizacija podiže kvalitetu života, navevši da to dokazuju primjeri uspješnih europskih zemalja. Dvije velike stranke ponovno u programima imaju decentralizaciju, ali se postavlja pitanje može li se vjerovati ljudima koji to nude, a uvodili su centralizaciju zemlje, rekao je Švorinić.

Ministar turizma Darko Lorencin (IDS) govorio je o značenju zdravstvenog turizma za hrvatsko gospodarstvo, istaknuvši da se na taj način može produljiti turistička sezona te ostvarivati veći dnevni prihod po turistu. Imamo šansu zahvaljujući stručnjacima i reputaciji privatnog sektora u zdravstvu, rekao je.

Zadovoljan podrškom Istarskih laburista

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u ponedjeljak navečer potvrdio je Hini da će Istarski laburisti podržati IDS na predstojećim parlementarnim izborima, odnosno kaoliciju IDS-PGS-Lista z Rijeku, koja nastupa zajedno u 8. izbornoj jedinici, izrazivši zadovoljstvo tom podrškom.

Miletić, koji je večeras u Opatiji predstavio dio programa koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku vezanog uz zdravstvo i socijalnu zaštitu, kazao je da su pozvali sve simpatizere ovih političkih stranaka da podrže listu a da su Istarski laburisti to odlučili učiniti javno.

Sigurno ćemo nastaviti surađivati i nakon izbora, jer smo i do sada imali odličan odnos s laburistima u Istri, rekao je Miletić.
Članovi Hrvatskih laburista u Istri naveli su da su zbog razilaženja s predsjedništvom stranke odlučili izaći iz članstva te osnovati novu političku stranku, Istarske laburiste.

Zbog razilaženja sa čelnicima stranke Hrvatskih laburista, svi ogranci u Istarskoj županiji izišli su iz te stranke i uključili se u stranku Istarskih laburiste, rečeno je na konferenciji za novinare danas u Puli, na kojoj je predsjednik te nove stranke Mario Radešić izvijestio da se radi o 170 članova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: