6. listopada 1991. – ustrojena i mobilizirana 145. brigada

Listopadski dani 1991. donijeli su uslijed osvajanja vojarni, naoružavanja i opće ofenzive Srba prve velike mobilizacije u cijeloj Hrvatskoj. Tako je 6. listopada mobilizirana 145. brigada iz Dubrave, Zagreb. Kroz brigadu je od 1991. do 1995. prošlo i mobilizirano 6.400 pripadnika Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelovanje 145. brigade po godinama:

1991.
Izvodi obrambena i napadačka borbena djelovanja na domaćem bojištima oko Siska i na Banovini.

1992.
Izvodi obrambena djelovanja na domaćem bojištu u Sisku i Banovini, ojačava se sa satnijom «Cobre» iz Novog Zagreba i odlazi na južno bojište gdje brani Dubrovnik. U ljeto od 23. srpnja do 11. kolovoza na istočnom posavskom bojištu izvodi obrambena djelovanja. Potkraj kolovoza vraća se na južno bojište gdje ostaje do Božića, kada se vraća u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1993.
Odlazi na istočno slavonsko bojište kao TG-145, zapovijeda cjelokupnom zonom obrane i izvodi obrambena djelovanja i u jesen se vraća u Zagreb. 13. listopada odlazi na zadarsko bojište u ZP Split gdje brani 2. sektor.

1994.
Brigada produžava izvođenje obrambenih djelovanja do 10. travnja kada se vraća u Zagreb.

1995.
U akciji Bljesak brigada je bila u pripremi za uporabu. Sudjeluje u Operaciji Oluja na domaćem bojištu u oslobađanju Hrvatske Kostajnice i Dvora na Uni, te zaposjeda državnu granicu s BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Domovinskom ratu poginuo je 41 pripadnik 145. brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.