Brat povjesničara Markovine dobio 135.000 kuna od HAVC-a

Foto: hnk.hr, mara bratos

Brat povjesničara Dragana Markovine, Damir Markovina, prema odluci 75. sjednice HAVC-a od 28. listopada 2016. dobio je 135.000 kuna za svoj dugometražni dokumentarni film “Borac“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

havc-borac

Novac je dodijeljen u mandatu nove ministrice kulture Nine Obuljen.

Riječ je o filmu u produkciji Četiri filma imena “Borac” (135 tisuća kuna) autora Damira Markovine, koji će kroz priču o obnovi dvije barke približiti dosad nepoznate detalje o korčulanskoj drvenoj brodogradnji i jednoj civilizaciji koja nepovratno nestaje pred naletom turističko-gentrifikacijskih valova, navodi dokumentarni.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Markovina rođen je u Beogradu 1973., a osnovnu i srednju školu završio je u Mostaru.

Iz Mostara odlazi 1992. nakon početka rata u Hercegovini, te dolazi u Zagreb gdje upisuje Akademiju dramske umjetnosti na kojoj diplomira 2000.

Podsjetimo, brat Damira Markovine, prema pisanju Novog Lista, povjesničar Dragan Markovina planira osnovati novu lijevu stranku, za čije je osnivanje zajedno sa Zoranom Pusićem objavio dokument „Prijedlog za novu socijaldemokratsku politiku“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Markovina poznat je po mnogim intrigantnim temama i izjavama, a osobito su ostale zapamćene njegove šokantne izjave u emisiji Nedjeljom u 2 prije dvije godine kada je izjavio:

„Uopće ne znam što bi pozitivno izdvojio iz njegovog nasljeđa (Tuđmanovog)“
„Da Tuđman nije bio predsjednik, da je bio netko drugi, uvjeren sam da se ljaga na moralnom, svjetonazorskom poimanju Hrvatske ne bi dogodila. Ne bi bilo izbacivanja iz stanova niti ubojstava civila druge nacionalnosti da je bila neka druga vlast koja je bila iole civiliziranija od njegove.“

„Moj rodni Mostar više nije isti. Raspudić zastupa politiku nacionalizma koja je uništila taj grad do temelja“, rekao je u emisiji na HRT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je da će kako će jugoslavenstvo kao ideja nadići nacionalizme nad ovim prostorima, jer će zagovarati suradnju među narodima koja je neminovna i ta će ideja – nada se on – uvijek egzistirati.

Cijelu emisiju možete pogledati na HRT-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.