Film Višnje Starešine ‘Neprijatelj naroda’ na HTV-u: Sad će se gledatelji moći uvjeriti o kakvom je ‘opasnom’ filmu riječ

Dokumentarni film “Neprijatelj naroda” scenaristice i redateljice Višnje Starešine bit će prikazan na prvom programu HTV-a u srijedu, 11. svibnja 2016. godine, u 20.50 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nakon zagrebačke premijere imao niz projekcija u hrvatskim gradovima: Splitu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Čakovcu, Ozlju i drugima.

Starešina: Film smo radili u potpuno neprijateljskom okruženju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iznimno me veseli što je HTV pokazao zanimanje za prikazivanje “Neprijatelja naroda” upravo uoči komemoracije 71. obljetnice blajburške tragedije, koja je bila ishodište revolucionarnog terora. To ujedno pokazuje kako se stvari ipak mijenjaju, možda ne onoliko brzo koliko bismo željeli”, rekla je Višnja Starešina za Narod.hr.

“Film smo radili u potpuno neprijateljskom okruženju, kada je o državnom sustavu riječ.I uspjeli smo ga završiti zahvaljujući privatnim sredstvima i osobnim angažmanima.Tadašnja hrvatska državna televizija dakako nije imala ni kameru, niti novinara koji bi popratio prošlogodišnju zagrebačku premijeru filma, na bilo kojem programu, u bilo kojoj rubrici. Čak su mi kolege s HRT-a govorili kako je bilo hrabro od kolege Tomislava Barana s hrvatskog radija što je pristao voditi taj događaj”, opisuje Starešina.

“A u srijedu će se svi gledatelji HTV-a moći uvjeriti o kakvom je “opasnom” filmu riječ. Nadam se da će moći prepoznati bol koju žrtve revolucionarnog terora nose do današnjeg dana, nepravdu koja im je učinjena, koja se još uvijek čini, koja naše društvo i danas drži zatočenikom jednog totalitarnog sustava i njegovih oligarhija”, zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu film govori?

Podsjetimo, dokumentarni film ‘Neprijatelj naroda’ je svjedočanstvo o represiji, strahu i šutnji. Kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja eksperata film dokumentira sustav komunističke represije : od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.

Vinko Kos je bio književnik i pjesnik za djecu, Zlatko Ognjanovac učitelj, zborovođa i prosvjetni inspektor, Jeronim Mlinarić općinski bilježnik, Vladimir Mrzljak državni službenik, Andrija Hebrang visoki dužnosnik komunističke partije, a Boris Novak tek maturant gimnazije. Nova komunistička vlast prepoznala je i u njima neprijatelje naroda i oni su nestali: 1945., 1946., 1949., godine, bez traga i bez groba . Režim je odlučio njihovo lice i njihovo postojanje zauvijek izbrisati iz sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon desetljeća šutnje o svojim „nestalima“ u filmu govore Lada Kos i Vera Kos-Paliska, msgr. Josip Mrzljak, Ratko Mlinarić, Vladimir Novak, Ljerka Ognjanovac, dr Andrija Hebrang ml.

Povijesni kontekst objašnjavaju: dr. Ivo Banac, dr. Mitja Ferenc, dr. Martina Grahek-Ravančić, dr. Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević.

Komemoracija na Bleiburgu

Središnja komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta održat će se u subotu, 14. svibnja 2016., na Bleiburškom polju u Austriji pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Supokrovitelj komemoracije je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.