Novi skandal Hribarovog HAVC-a: financirali još jedan lažni prikaz Domovinskog rata

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) s Hrvojem Hribarom na čelu opet je financirao koprodukciju koja izvrće istinitost Domovinskoga rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj se put scenarijem implicira da je u Domovinskom ratu kojeg se naziva građanskim, ‘međunarodne plaćenike’ financirao ‘Opus Dei švercom droge’. Riječ je o švicarsko-hrvatskom dokumentarno-animiranom filmu ‘Chris the Swiss’.

Podsjetimo, nakon što je dokumentarni film ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ izazvao žestoke reakcije u Hrvatskoj, prošloga tjedna, u ime 32 braniteljske udruge, predstavnici branitelja predali su ministru kulture zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

U zahtjevu se, između ostalog, navodi kako je potpisom Hrvoja Hribara, ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), odobreno 250.000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora ’15 minuta – Masakr u Dvoru’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je na natječaj za audiovizualnu proizvodnju prijavio Nukleus Film iz Zagreba, a riječ je o koprodukcijskoj kući odgovornoj za financiranje i distribuciju na teritoriju ‘bivše Jugoslavije’.

U filmu ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana je pripadnicima Hrvatske vojske.

To međutim nije jedini projekt koji smo svi zajedno platili a kojim se na svjetskim festivalima i pred svjetskom publikom šire laži o Domovinskom ratu zahvaljujući opet Hvoju Hribaru, HAVC-ovoj financijskoj podršci i Nukleus filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Zagrebu je sredinom lipnja počela produkcija nagrađivanog projekta animiranog dokumentarnog filma ‘Chris the Swiss’ švicarske redateljice Anje Kofmel, koji nastaje u produkciji švicarskog Dschoint Ventschr Filmproduktiona i koprodukciji hrvatskog Nukleus filma. Na filmu, ujedno i prvom animiranom filmu koji je korisnik poticaja za filmsku proizvodnju od njihovog uvođenja 2012. godine, idućih će se devet mjeseci raditi u prostorima Nukleus filma.” hvali se HAVC na svojim stranicama i dodaju da će trošak izrade animacije u Hrvatskoj iznositi oko 8 milijuna kuna, a kroz filmske poticaje HAVC-a film će ostvariti potporu u iznosu od 20 % opravdanog lokalnog troška, odnosno oko 1,5 milijuna kuna.

“Animirani dokumentarni film ‘Chris the Swiss’ ispripovijedan je iz subjektivne perspektive redateljice Anje Kofmel, a govori o mladom švicarskom novinaru, ujedno i njenom rođaku, koji je ubijen u okolici Osijeka početkom 90-ih godina. Animirane sekvence isprepliću se sa stvarnim, dokumentarnim prizorima u kojima redateljica rasvjetljava okolnosti njegove smrti”, tvrdi HAVC.

‘Chris the Swiss’ 2013. godine na Animafestu osvojio je nagradu Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju, a 2014. godine dobio je i potporu Eurimagesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerno prikazivanje filma očekuje se na jesen 2016. godine, navodi HAVC.

Grad Zagreb odbio financiranje

Zbog tretmana Domovinskog rata u tom filmu, Grad Zagreb odbio je njegovo financiranje, navodi Nacional.

‘Chris the Swiss’ govori o događajima u okolici Osijeka, gdje je početkom 1992. ubijen švicarski novinar Christian Würtenberg. Ubojica nikada nije pronađen, iako se neko vrijeme sumnjičio Jorge Eduardo Rozsa Flores zvani Chico, bolivijski novinar koji se u to vrijeme, kao zapovjednik odreda međunarodnih dragovoljaca, borio na hrvatskoj strani. Ni Flores nije više živ, ubijen je u Boliviji 2009. pod sumnjom da je planirao puč protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa. Film je, kao manjinsku koprodukciju, prije dvije godine Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) odlučio sufinancirati sa 760 tisuća kuna i to preko kompanije Nukleus film, iste one koja je bila manjinski koproducent filma ’15 minuta – Masakr u Dvoru’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačko gradsko Vijeće za filmsku djelatnost odbilo je financirati taj projekt. Većina članova vijeća bila je zgrožena time što se rat u Hrvatskoj naziva građanskim, a diskutabilno im je bilo i spominjanje odreda plaćenika, što navodi na sumnju da je hrvatska vlast posebno plaćala te vojnike.
Scenarijem se također implicira da je ‘međunarodne plaćenike’ financirao ‘Opus Dei švercom droge’.

Zato je Grad Zagreb sufinanciranje filma odbio.

Ostaje vidjeti hoće li i ovaj film u konačnici biti tendenciozni prikaz ratnih zbivanja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.