Komemoracija za žrtve Đakovačkoga križnog puta

Foto: Snimka zaslona

Komemoracija za žrtve Đakovačkoga križnog puta održana je u subotu u Ruševu, selu na rubu Đakovštine i Požeštine, u Općini Čaglin te je posvećen temeljni kamen za budući spomenik na masovnoj grobnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o žrtvama sprovedenim i ubijenim u tom selu nakon što su partizani 17. travnja 1945. godine u ušli u Đakovo. Dio žrtava ubijen je putem, a pretpostavlja se da je u masovnoj grobnici u Ruševu od 200 do 500 ubijenih. Dosad su poznata 64 imena.

Ovogodišnja komemoracija održana je uz obnovljeno spomen-obilježje, a ujedno je posvećen i temeljni kamen za budući spomenik na masovnoj grobnici. Radove na obnovi spomen-obilježja financiralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a za spomenik na masovnoj grobnici sredstva osiguravaju Grad Đakovo, Požeško-slavonska županija i Općina Čaglin.

Uz članove obitelji žrtava i predstavnike žrtvoslovnih žrtava, komemoraciji su nazočili u ime Ministarstva branitelja Tanja Antunović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, vinkovački gradonačelnik Zoran Vinković i drugi. Misu zadušnicu za ruševačke žrtve služio je mons. Luka Marijanović. U koloni sjećanja zastave su nosili Trenkovi panduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanja Antunović istaknula je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz otkrivanje masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata, intenzivno radi i na otkrivanju masovnih grobnica žrtava iz 2. svjetskog rata, provodeći aktivnosti i na njihovom iskopavanju, identifikaciji i pokapanju prema zakonskim propisima.

Organizatori komemoracije bili su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, Hrvatski obredni zdrug Jazovka, Općina Čaglin te Udruga branitelja i veterana Domovinskog rata Pleternica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.