Nova enciklika pape Franje o ekologiji – ‘Laudato sii’ – o brizi za zajedničku kuću

Foto: Fah

Kako donosi talijanski list ‘La Repubblica’, papa Franjo će u četvrtak 18. lipnja predstaviti svoju novu encikliku, posvećenu ekološkim pitanjima, a njezin naslov bit će ‘Laudato sii’ – o brizi za zajedničku kuću’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za naslov druge Papine enciklike uzete su riječi iz pjesme ‘Laudato si’, mi’ Signore’ svetog Franje Asiškog s narječja kojim se govorilo u svečevoj rodnoj Umbriji u 13. stoljeću. Naslov se neće prevoditi na druge jezike, pa tako ni na latinski. ‘Laudato sii’ u prijevodu znači ‘Hvaljen budi’.

Papa Franjo ovom je enciklikom promijenio nekoliko dosadašnjih uvriježenih pravila kada je riječ o enciklikama kao papinskim dokumentima. Kao prvo, to je naslovljivanje enciklike na talijanskom jeziku. To doduše, nije novost, jer je Pio XI. napisao jednu encikliku s naslovom na talijanskom “Non abbiamo bisogno” (protiv fašizma), objavljenu 1931., te jednu s naslovom na njemačkom “Mit brennender Sorge” (protiv nacizma). Doduše, pisanje tih enciklika na spomenutim jezicima imalo je sasvim drugu namjeru i bilo je namijenjeno s točno određenim ciljem i u točno određenom kontekstu. Druge pape prije njega koristili su naslove na talijanskom pa i francuskom. Pio IX. je pak sve svoje enciklike, njih više od 40, pisao na latinskom.

Prijevod na latinski trebao bi se pojaviti naknadno. Ipak, svi njegovi postkoncilski prethodnici enciklike su objavljivali na latinskom jeziku, koji je još uvijek službeni jezik Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo uvriježeno pravilo koje je papa Franjo zaobišao je ono da se enciklika kao naučiteljski dokument prvo objavljuje u službenoj izdavačkoj kući Svete Stolice ‘Libreria editrice vaticana’, a tek nakon predstavljanja bude ustupljen drugim medijima. Ovaj puta, cjeloviti tekst dostupan je na portalu La Repubblice tri dana prije službenog predstavljanja.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.