Optužili Thompsona da ‘slavi ustaštvo’ i zaustavili prodaju karata za koncert u Švicarskoj!

Foto: Sisačka biskupija

Platforma za prodaju karata Starticket zaustavila je prodaju ulaznica za koncert hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u švicarskom Schlierenu, navodi DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarski Blick navodi kako je rijetko kada neki koncert već uoči održavanja “izazvao kontroverzne rasprave”. Navode i kako je hrvatski pjevač Marko Perković “povezan s nacionalističkom scenom u Hrvatskoj” te da je negativno upao u oči pozdravom “za dom spremni” koji “slavi fašistički ustaški režim”. “Utoliko više čudi”, stoji u članku, “podrška Thompsonovu koncertu”.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u članku objavljenom početkom tjedna hrvatskog pjevača nazvao je ”bardom mržnje” te prenio da ga mladi socijalisti u Švicarskoj napadaju kao “neprijatelja slobodnog i demokratskog društva” i traže zabranu koncerta. Ističu kako su oni poslali otvoreno pismo Gradskom vijeću Schlierena u kojemu stoji: “Otvoreni rasizam u demokratskom društvu kao što je Švicarska nedopustiv je jer širi bijes i mržnju.”

U današnjem izdanju donose kako razloga za takvu zabranu “prema onome što je zasad poznato” nema, ali je zato reagirao koncern koji stoji iza Starticketa – Tamedia. Glasnogovornik Tamedije Simon Marquard, citira NZZ, odluku o zaustavljanju prodaje karata za Thompsonov koncert koji bi se trebao održati 3. rujna u jednoj sportskoj dvorani u Schlierenu obrazložio je riječima: “Bilo je negativnih reakcija mušterija.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neue Zürcher Zeitung objavio je intervju s povjesničarom Stefanom Dietrichom pod naslovom “Ja smatram koncert problematičnim”.

“Marko Perković alias Thompson simbolizira ekstremni hrvatski nacionalizam. Neke njegove pjesme ne govore samo o ratu u 1990-ima nego i o takozvanoj ‘Nezavisnoj državi Hrvatskoj’, Hitlerovoj i Mussolinijevoj satelitskoj državi”, rekao je Dietrich u intervjuu.

“Thompson se u više navrata izrugivao žrtvama i relativizirao zločine takozvane ustaške države. Unatoč tome je u Hrvatskoj i u dijelovima hrvatske dijaspore popularan”, dodao je, prenosi DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, 2009. godine Thompsonu su zabranili ulazak u zemlju. Osam godina Marko Perković nije smio nastupati na švicarskim pozornicama, te je u prosincu prošle godine održao koncert u Fribourgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.