Pet činjenica koje trebate znati o Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave”

Thompsonu
Foto: Snimka zaslona

“Bojna Čavoglave”, pjesma Marka Perkovića Thompsona, najpoznatija je ratna pjesma Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski branitelj napisao pjesmu

Na početku Domovinskog rata 1991. godine Marko Perković pridružio se Zboru Narodne Garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak. Dragovoljac Domovinskog rata i hrvatski vojnik Marko Perković Thompson snimio je pjesmu, a uskoro i video spot sa suborcima koji je prvi put pušten na Otvorenoj televiziji.

Nikad okupirane Čavoglave

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se bavi obranom hrvatskog sela smještenog u istočnom dijelu Petrovog polja. Grad Drniš koji je smješten na zapadnom rubu Petrovog polja 16. rujna 1991. pobunjeni Srbi napadaju i osvajaju. Stanovništvo Drniša primorano je naredne četiri godine provesti u progonstvu, sve do oslobađajuće vojno-redarstvene akcije Oluja 5. kolovoza 1995.

Thompson u stihovima “Bojne Čavoglave” poručuje da će braniti svoju Hrvatsku i rodno selo do smrti, sa spremnošću da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

U Domovinskom ratu selo Čavoglave nalazilo se na samoj bojišnici, ali nikada nije bilo okupirano. Veliki broj mještana sudjelovao je u borbi protiv Krajinskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duži niz godina 5. kolovoza u Čavoglavama se održavala jedna od najvećih pučkih priredbi – Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja s više od 100.000 posjetitelja.

Značaj pjesme za Hrvatsku 1991.

Srpski pobunjenici i četnici sredinom 1991. izvršili su niz pokolja nad hrvatskim civilima, klali su i ubijali gotovo svakodnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetimo se samo nekih: u Borovu Selu 2. svibnja, 26. lipnja na Glinu, u Kuljanima 26. srpnja, u Dalju 1. kolovoza, u Četekovcu 3. rujna, u Kusonjama 8. rujna, u Tovarniku 22. rujna, u Širokoj Kuli 13. listopada, kod Baćina 20. listopada, u Lušcu 2. studenoga, u Poljanku 7. studenoga, u Erdutu 9. studenoga, u Saborskom 12. studenoga, na Ovčari 18. studenoga, u Škabrnji 18. studenoga, u Nadinu 19. studenoga, u Čanku 10. prosinca, u Voćinu 14. prosinca, u Jasenicama 30. prosinca…

Hrvatske snage, još uvijek nedovoljno obučene i organizirane, trpile su poraze u sukobu s tehnički nadmoćnim velikosrpskim neprijateljem: srpskim pobunjenicima i četnicima uz podršku Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Pjesma “Bojna Čavoglave” prvi je put javno izvedena na Hrvatskom radiju Split, 31. prosinca 1991. godine, a počinje pokličom Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) “Za Dom – Spremni!” i poručuje bandi četničkoj da neće ući u Čavoglave.

Svi koji su tih dana sa strepnjom slušali radijska i televizijska izvješća, gledali grozomorne prizore etničkog čišćenja, zaklanih i ubijenih Hrvata i svog ostalog stanovništva koje su se našlo na udaru velikosrpskih terorista, znaju što su osjetili kada su pjesmu prvi put čuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma je probudila nadu, podizala je moral i oživljavala optimizam ne samo nenaoružanim braniteljima već i svima koji su u skloništima strahovali za svoj život pod najezdom teške artiljerije, bombi, “krmača” i drugih ubojitih sredstava neprijateljske JNA – kojoj se isticala crvena zvijezda petokraka na kapama, zrakoplovima, tenkovima – u suradnji s paravojnim postrojbama Srba u Hrvatskoj.

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi

Puče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka
Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotov s’, siju pjesmu svi
Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi

Čujte srpski dobrovoljci bando četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji

Stići će vas Božja pravda to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava
Hrvatska vam zaboravit neće nikada

Hrvatske obrambene snage i pozdrav “Za dom spremni”

Hrvatske obrambene snage (kratica HOS, ponekad zvane i Hrvatske oružane snage i Hrvatski obrambeni savez) bile su među prvim organiziranim vojnim jedinicama koje su djelovale u Domovinskom ratu, te su uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile okosnicu otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj, HOS se kasnije integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. te bila sastavni dio oružanih snaga RH.

Uz pozdrav “Za Dom – Spremni”, poginulo je 700 HOS-ovih junaka braneći Hrvatsku i BiH od velikosrpskih agresora, srpskih pobunjenika, četnika i vojno nadmoćne Jugoslavenske narodne armije.

Hrvatski pravosudni organi po pitanju uporabe pozdrava a po prijavama koje podnese MUP RH donosi oslobađajuće presude.

Ministarstvo uprave sukladno hrvatskim zakonima registrira potpuno legalno udruge koje u pozdravu, grbu ili imenu sadrže pozdrav “Za dom spremni”.

Ministarstvo obrane RH prilikom organiziranja vojnih mimohoda ističe ratne zastave vojnih postrojbi među kojima i zastavu HOS-a na kojoj se nalazi pozdrav “Za dom spremni”.

Progon Marka Perkovića zbog pjesme Bojna Čavoglave

Marko Perković Thompson godinama se progoni zbog pjesme “Bojna Čavoglave”

Pjesme Marka Perkovića s vremenom su zbog domoljubnog i vjerskog karaktera, postale „trn u oku“ dijelu projugoslavenski i antihrvatski orijentiranih medija i političara.

> Thompson o zabrani koncerta u Švicarskoj: Moje pjesme su istina koja nažalost mnoge smeta

Ipak, Marko Perković izdržao je sve napade bijesa i mržnje, te je svojim pjesmama u vrijeme tzv. „detuđmanizacije“, koja je sinonim za dekroatizacija, postao jedan od vidljivih i čvrstih simbola otpora tom patološkom i pokvarenom pokretu.

Njegovo selo Čavoglave postalo je s vremenom mjesto u kojem se prvo hrvatski narod Dalmacije, a zatim cijele Hrvatske spontano okupljao na proslavu obljetnice oslobođenja Hrvatske 5. kolovoza, kao odgovor na klevetanje i demonizaciju Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i generala. U tom procesu sudjelovali su mnogi tadašnji i još uvijek aktivni političari i mediji.

> ‘Antologija’ Marka Perkovića Thompsona već četiri tjedna najprodavaniji album, a evo i zašto…

Danas se ti sramni i zabrinjavajući događaji, nakon oslobađajuće presude generalima i otpora hrvatskog naroda tom bremenitom poratnom dijelu hrvatske povijesti, pokušavaju zaboraviti i sakriti od javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.