Urša Raukar: Opet smo se vratili na najstrašnije podjele na ustaše i partizane

Zagreb, 25.2.2016. - Inicijativa Kulturnjaci 2016. održala je u maloj dvorani Hrvatskoga novinarskog doma konferenciju za medije na kojoj je javnost upoznala sa svojim stajalištima i najavila daljnje aktivnosti. Na fotografiji Urša Raukar. foto HINA / Zvonimir KUHTIÆ / mm

Voditeljica udruge “Documenta” Vesna Teršelič izjavila je u ponedjeljak kako zadnjih mjeseci hrvatsko društvo svjedoči urušavanju demokratskih institucija, poricanju ustavnih vrijednosti tolerancije i ljudskih prava te sužavanju medijskih sloboda, poručivši kako hrvatski građani trebaju reći kako ih nije strah i nastaviti raditi ono što najbolje znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi oni koji prate kako se širi strah, trebaju reći kako ih nije strah te nastaviti raditi ono što najbolje znaju, u svojim područjima djelovanja”, istaknula je Teršelič na javnoj tribini “Građanski sat – u obranu demokracije”, koju su u Osijeku organizirali Platforma 112 i Antifašistička liga.

Upitnim smatra hoće li uopće u vrijeme mandata “ministra kulture koji je revizionist” biti moguće razvijati sve “poduhvate koji su započeti ili zamišljeni te koliko će moći dati naša kazališta, ili neprofitni mediji”.

Teršelič ističe kako je ovo prilika u kojoj se traži prostora za nove poduhvate, u savezu onih koji se bave aktivizmom, kulturom, istraživačkim novinarstvom i onih koji shvaćaju koliko je važno podupirati demokratske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki novinar i publicist Drago Hedl ocijenio je kako neka od posljednjih zbivanja u Hrvatskoj prolaze bez posebnih reakcija, ili uz mlake reakcije poput posljednjeg vala smjenjivanja na HRT-u, navodeći kao protuprimjer Poljsku, gdje se prije tri mjeseca nakon “čistki” na javnoj televiziji na prosvjedima u Varšavi okupilo 50 tisuća ljudi.

“Treba pokazati da postoje ljudi koji su svjesni da treba stati u obranu demokratskih vrijednosti i na legalan način ukazivati na ono što nam se događa”, poručio je Hedl.

Glumica Urša Raukar ocijenila je kako je Zlatka Hasanbegovića, protiv čijeg su imenovanja za ministra kulture brojni kulturni djelatnici pokrenuli inicijativu “Kulturnjaci 2016”, smišljeno odabrao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kako bi ovladao medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za Karamarka su za ostanak na vlasti potrebni kontrola medija i kontrola kulture, ali je tim izborom dodatno produbio bolne podjele u našem društvu. Opet smo se vratili na najstrašnije podjele na ustaše i partizane, a to je onaj vjetar na kojem leti Tomislav Karamarko, što mu građani ne smiju dozvoliiti”, naglasila je Raukar.

Neupitinim smatra da Hasanbegović treba otići s ministarske pozicije, ali i da se više nikada ne dopusiti da se takva “rigidna idelogija” vrati u Hrvatsku, koja se 1990. godine opredijelila za demokraciju koja se mora čuvati.

Podsjetimo, Urša Raukar plakala je u siječnju na Trgu sv. Marka. Naime, bila je jedna od sudionica prosvjeda održanog u organizaciji Platforme 112, pod nazivom “Smrt slobode izražavanja”. Zastupnicima koji su dolazili na sjednicu Sabora dijelili su tekst otvorenog pisma koje su poslali mandataru od kojeg su tražili da povuče nominaciju za imenovanjem Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zlatan Hasanbegović ne priznaje antifašizam, Zlatan Hasanbegović je član bleiburškog zdruga, potpuni anononimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture”, histerično je nabrajala Raukar u hodu Ivanu Lovrinoviću.

Rekla je glumica za Večernji list da je plakala zato što je izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture nešto za što je mislila da je bilo moguće u Hrvatskoj 1941., ali ne i 2016.

Tko čini Platformu 112?

Platformu 112 čine udruge: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platofrmi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni). Zanimljivo je da u tim udrugama uglavnom cirkuliraju isti ljudi.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću neprofitna je udruga čiji je razlog nastajanja iskustvo prešućivanja i falsificiranja ratnih zločina i ostalih ratnih zbivanja od 1941. do 2000. koje je utjecalo na noviju prošlost, kako Jugoslavije, tako i post-jugoslavenskih društava, navode na svojem mrežnom sjedištu. Documenta je zapravo jako povezana s Građanskim odborom za ljudska prava (GOLJP) čiji je predsjednik Zoran Pusić. No, na adresi Selska 112 tako možete naći Documentu, ali i Građanski odbor za ljudska prava Zorana Pusića i Centar za mirovne studije, kojeg često predstavlja Gordan Bosanac.

Posebno je u javnosti odjeknula donacija bez natječaja Ministarstva vanjskih poslova udruzi Documenta s obzirom kako je, ne baš slučajno, predsjednik Upravnog odbora Documente Zoran Pusić, brat bivše ministrice vanjskih poslova, Vesne Pusić.

Zoran Pusić inače je i predsjednik Antifašističke lige, a nedavno je zajedno s Vesnom Teršelič organizirao konferenciju za novinare na kojoj su s Oliverom Frljićem pozvali na “bojkotiranje i suprotstavljanje fašizaciji kulture s obzirom na povijest aktualnog ministra kulture”.

Ukratko, uvijek isti mediji i udruge, uvijek puni podrške za SDP-ovu vlast – dobivali su prošle četiri godine sredstva koja u proračun uplaćuju svi porezni obveznici. Uglavnom se radi o udrugama i medijima koji se svjetonazorski svrstavaju uz SDP-ovu i HNS-ovu koalciju te promiču ideologije koju velik dio Hrvata i poreznih obveznika ne zastupa – kao što su to pokazali brojni primjeri u proteklih par godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.