I kroz sport Srbija svojata Nikolu Teslu: Zašto je Novak Đoković citirao hrvatskog znanstvenika?

Foto: fah

Nažalost, danas je sve manje sportaša koji mogu istinski i sportski podnijeti poraz te istovremeno čestitati protivniku, bez obzira koliko to teško bilo.  Među njima nije srpski tenisač, Novak Đoković, vodeći tenisač svijeta na ATP ljestvici, ali i tenisač čija je pozicija na vrhu opasno ugrožena nakon poraza u Wimbledonu u ranoj fazi turnira, odnosno, nakon što je britanski tenisač Andy Murray po drugi puta u karijeri osvojio najveći teniski turnir na svijetu i tako se približio Đokoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Iako je Đoković nastojao ostaviti dojam da ga pobjeda Murrayja u Wimbledonu nije pogodila, odnosno, da ga nije pogodila činjenica i računica koja govori da bi mogao izgubiti vodeću poziciju na ATP ljestvici ako bi Britanac osvojio US Open, stvarnost je posve drugačija. Umjesto čestitke Murrayju, s kojim je srpski tenisač navodno u pravom prijateljskom odnosu, Đoković je odlučio trenutak slavlja britanskog tenisača pretvoriti u svojih izvanrednih pet minuta slave, kao da nije svaki dan u medijima kao zaista jedan od najboljih svjetskih tenisača modernog vremena.

Novak Đoković na svoj je način čestitao  trijumf u Wimbledonu Andyju Murrayju, na Facebooku je objavio: “

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prošlost, sadašnjost i budućnost, sve pripada onima koji osmišljavaju nove ideje! #Tesla160”.  Svom statusu dodao je fotografiju velikog hrvatskog znanstvenika, Nikole Tesle, iz Smiljana i njegov citat.  Kako bi djelovao uvjerljivo i uvjerio sam sebe u ono što piše Đoković je, uz pomoć Tesle, zaključio:  “Neka budućnost bude ta koja će reći istinu o svakome, na osnovu rada i onoga što je ostvario. Sadašnjost je njihova; budućnost, na kojoj sam stvarno i radio, pripada meni”.

Podsjetimo, jednako kao i srpski medije te srpska oficijelna politika tako i Đoković Nikolu Teslu svojata, smatraju ga “najvećim srpskim naučnikom iz Smiljana”. Đoković će sudjelovati u snimanju “filma o velikom srpskom naučniku iz Smiljana”, jedini zadatak je tog filma zapravo “oteti” Hrvatskoj znanstvenika koji ima poštovanje čitavog svijeta.

Drugim riječima, kako je Đoković u posljednje vrijeme aktivan i izvan teniskih terena te daje u najmanju ruku kontroverzne izjave, pjeva pjesme koje su blago rečeno sporne, teško jer vjerovati da je taj isti Đoković slučajno citirao Teslu. Jer, koliko god Tesla bio velik, budućnost, kada je tenis u pitanju, pripada Murrayju, barem do nekog novog turnira i nekog novog pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u Srbiji su sve glasniji oni koji tvrde da Đoković više i nije fokusiran na tenis kao što je donedavno bio, te da ga muče neke druge brige.  Sve više je Đokovića može vidjeti s uzdignuta tri prsta u zraku, nego s teniskim reketom, iako je i ove sezone srpski tenisač napravio jako puno.

Hrvatski znanstvenik rođen u Hrvatskoj

Podsjetimo, veliki znanstvenik, se rodio u Hrvatskoj, u malom ličkom mjestu Smiljan, kraj Gospića. Naravno, o političkom opredijeljenju Nikole Tesle nezahvalno je govoriti s obzirom kakva je država tada bila i kakvu su poziciju Hrvati imali u takvoj monarhističkoj tvorevini, no, tridesetih godina prošlog stoljeća tadašnjem vođi hrvatskog naroda i čelniku HSS-a  dr. Vladku Mačeku Tesla je poslao  brzojav sa zahvalom u kojem je, između ostaloga, pisalo “jednako se ponosim svojim srpskim rodom, kao i hrvatskom domovinom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjetimo se također i prošlogodišnjeg velikog skandala na velikoj izložbi o Nikoli Tesli u Madridu, tada je na ulazu u izložbeni prostor pisalo da se “Nikola Tesla rodio 1856. u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom Carstvu”. Hrvatska se na izložbi nije spomenula nigdje.  Došlo je tek do mlake reakcije s hrvatske strane koja nije puno toga promijenila glede izložbe o Madridu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.