Kako pripremiti dijete za polazak u prvi razred?

Polazak u školu donosi velike promjene u životu djeteta, to je velika prekretnica u njegovu životu. Škola donosi mnoge pozitivne promjene kao što su novi prijatelji, nova iskustva i nove informacije, ali kod neke djece donosi i strah.

Počnite s pripremama dovoljno rano

Važno je da počnete pripreme za školu dovoljno rano. Pokažite vašoj djeci da ćete uvijek brinuti o njima i voljeti ih. Počnite razgovarati s djetetom o školi već danas, pokažite mu ponos, ohrabrite njegovu znatiželju, izrazite uzbuđenje i veselje zbog polaska u školu, pričajte o zanimljivim stvarima koje će naučiti u školi, navodi se na stranici poliklinika-djeca.hr

Što još možete učiniti za dijete?

Prije nego dijete krene u školu dobro je prošetati s djetetom, pokazati mu školu iznutra, i izgled razreda, prošetati oko škole i zadržati se na školskom igralištu.

Nemojte dijete plašiti školom ili se prijetiti učiteljicom. Pričajte mu o školi kao o mjestu na kojem će dijete puno naučiti, postati pametnije, raditi zanimljive stvari. Nemojte graditi sliku idealnog učitelja već sliku realnog čovjeka koji pomaže djeci da nauče mnoge zanimljive stvari.

Na vrijeme obavite sve pripreme, nabavite potreban pribor i odjeću za školu. Uključite dijete u sve aktivnosti oko nabave i pripreme školskog pribora i knjiga (zajedno napišite njegovo ime na knjige i bilježnice).

Odredite djetetu prostor za rad i učenje – važno je da ga ima i da je odvojen od onoga za igranje, tj. da nema puno sadržaja i igračaka koje će odvlačiti djetetovu pažnju.

Pokažite i recite djetetu kako imate povjerenja u njegove sposobnosti, te da ćete biti uz njega ako mu treba pomoć. Objasnite mu na koje načine može zatražiti pomoć od vas, tko mu još može pomoći kada nešto ne razumije ili ima problema.

Naviknite dijete na rad na papiru kroz crtanje, bojanke, čitanje priča i slične aktivnosti.

Objasnite djetetu o svim promjenama koje ga čekaju – da će ponekad biti samo kod kuće, samo će se morati pripremati za školu, oblačiti i pobrinuti se za higijenske navike.

Nekoliko puta prođite put do škole kako dijete ne bi dočekala iznenađenja.

Recite djetetu kome se može obratiti ako ste odsutni.

Objasnite djetetu pravila koja mora poštovati na putu do škole i na putu kući.

Neka dijete nauči napamet adresu stanovanja, vaše brojeve telefona i gdje radite te druge važne informacije za koje procjenjujete da mogu pomoći djetetu da bude sigurno. Dajte mu mali adresar u kojem će te sve važne informacije napisati.

Uzmite godišnji kako biste mogli prvih dana otpratiti dijete u školu i dočekati ga po povratku iz škole.

Uz ovih nekoliko savjeta polazak u prvi razred i vašem djetetu može proći s puno manje stresa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/poliklinika-djeca.hr
Photo: pawpaw67/flickr