Pariz drhti zbog nogometa – prijeti li novi rat na ulicama?

epa05358390 Supporters clash in the stands during the UEFA EURO 2016 group B preliminary round match between England and Russia at Stade Velodrome in Marseille, France, 11 June 2016. (RESTRICTIONS APPLY: For editorial news reporting purposes only. Not used for commercial or marketing purposes without prior written approval of UEFA. Images must appear as still images and must not emulate match action video footage. Photographs published in online publications (whether via the Internet or otherwise) shall have an interval of at least 20 seconds between the posting.) EPA/OLIVER WEIKEN EDITORIAL USE ONLY

16. lipnja igra se druga najrizičnija utakmica prvog dijela nogometnog prvenstva Europe poslije meča Rusa i Engleza: susret Njemačka-Poljska. Pariz je na nogama, a njemačka policija odavno je već obavijestila svoje francuske kolege o visokoj vjerojatnosti nasilja na ovoj utakmici.

Još su u sjećanju scene iz Klagenfurta sa Europskog prvenstva 2008. kada je uz razbijene glave, ulice i izloge austrijskog grada 157 navijača uhićeno, a Europa je brujala o ovim izgredima. Jedino su hrvatski mediji stidljivo o tome pisali, tako da pravi razmjeri ovih nereda nisu (namjerno) poznati hrvatskoj javnosti.

Ove dvije ekipe bile su tada 2008. u našoj skupini, ali hrvatski mediji su se bavili pronalaženjem inkriminiranih majica hrvatskih navijača sa nepoželjnim slovom abecede, podignutim desnicama nekih polupijanih pojedinaca ili nepoćudnim uzvicima.

Nisu ih zanimali raspjevani i kulturni navijači koji su velika većina, već je tražen povod za diskreditaciju. Stoga je tada, kao i četiri godine kasnije u Poljskoj 2012., hrvatska javnost potpuno pogrešno i tendenciozno bila izvještavana o Hrvatima kao nasilnicima broj 1 u Europi. Za to vrijeme nasilje drugih navijača je itekako bilo prisutno na ulicama Austrije i Švicarske, a kulminiralo je baš ovom utakmicom Njemačka-Poljska.

Ovih dana konačno izlazi na vidjelo da su incidenti hrvatskih navijača najčešće bili sporadični ili izazvani napadima protivničkih navijača (često Srba), te da su ih hrvatski mediji zajedno sa interesnim nogometnim i političkim skupinama namjerno i tendenciozno potpirivali i uveličavali. Istina je da pravi nogometni nasilnici dolaze iz drugih zemalja koje su Hrvatima bile nametane kao uzor nogometnog navijanja: Njemačka, Engleska, Poljska, Rusija, Francuska i druge.

Njemačka-Poljska novi nogometni rat u Francuskoj?

Šef GPU (German Police Union) Oliver Malchow izjavio je: „Imamo sigurne podatke da postoje velike šanse za tučnjave i nasilje poljskih i njemačkih nogometnih nasilnika“. Donedavno nismo ni znali da postoje, posebno ovi drugi jer je Bundesliga i njemački navijači uzimani kao uzor navijanja hrvatskim navijačima . Sve je to bio zapravo dio medijske blokade, poluinformacija i namjernih dezinformacija u cilju ostvarivanja sportskih i financijskih pogodnosti interesnih grupa u nogometu i Hrvatskoj.

Prema pisanju Rheinische Posta „posljednji puta kada su se susrele ove dvije ekipe ulice gradova bile su najveće bojište u povijesti natjecanja“. Bile su to upravo kvalifikacije za EURO 2016 gdje su susreti ovih dviju ekipa bili praćeni izgredima navijača, a Frankfurt je bio pod opsadom policije.

Istovremeno, glas o huliganizmu se čuje i preko bare. Današnji Washington Post izlazi sa naslovom „Europski problem huligana eskalira i autoriteti ga ne mogu zaustaviti“

Srećom, nismo primijetili da ugledna novina apostrofira Hrvate kao problem. Očito je da se domaći doušnici i tražitelji „hrvatskih fašista“ koji su vrlo aktivni ovih dana po svijetu nisu još sjetili doći do ugledne redakcije i pripomenuti Hrvate kao nogometni problem broj 1 u Europi.
Ipak, želimo da susret Njemačka-Poljska prođe sa što manje incidenata, a našim navijačima u Francuskoj najljepše želje za nove pobjede, glasno navijanje i nastavak promicanja hrvatskog domoljublja, uljuđenosti i kulture kao i na prvoj utakmici protiv Turske.
Za Hrvatsku i Vatrene do nove pobjede!

Video sukoba njemačkih i poljskih huligana 2008. u Klagnefurtu:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah