Trideset i tri hrvatske bolnice s nazivom ‘Prijatelja djece’

Thinkstock

U sklopu stručne i društvene akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” trideset i tri hrvatske bolnice u proteklih 17 godina dobile su počasni naziv “Prijatelja djece” i uložile maksimalni napor u humanizaciju boravka djece na njihovim odjelima, istaknuto je u utorak u prigodi otvorenja savjetovanja o brizi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi tijekom boravka u bolnici.

Akcija je širom otvorila vrata bolnica roditeljima, otvorila mogućnost njihova cjelodnevnog boravka uz bolesno dijete, skratila boravak u bolnici i smanjila bol bolesnog djeteta, istaknula je koordinatorica akcije Aida Salihagić Kadić novinarima uoči otvorenja savjetovanja, koje je održano u Klinici za dječje bolesti.

Savjetovanje o poštivanju prava i potreba djece okupilo je zdravstvene djelatnike i stručne suradnike, volontere i predstavnike udruga u cilju da se i u Hrvatskoj uspostave svjetski standardi humanizacije bolničkog liječenja djece.

“Želimo skrenuti pozornost najšire javnosti, zdravstvenih djelatnika, ali i svih koji rade s djecom o potrebama i pravima djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj nam je uljepšati boravak djeteta u bolnici i na taj način smanjiti stres i dugotrajne posljedice hospitalizacije na zdravlje djeteta”, rekla je Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i akcije Za osmijeh djeteta u bolnici.

Istaknula je i da su prošle godine donesene “osuvremenjene propozicije” kako bi se posebna pozornost posvetila djeci s teškoćama u razvoju, invaliditetom i posebno onoj bez roditeljske skrbi, u skladu s novom strategijom Vijeća Europe o pravima djece (2016.-2021.), kojoj su jedan od prioriteta “jednake mogućnosti za svu djecu”.

Godišnje savjetovanje na temu “Briga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi za vrijeme boravka u bolnici” organizirao je Koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Pedijatrijsko društvo hrvatske udruge medicinskih sestara, te predstavnici iz Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Thinkstock