“Logičan naziv, Anine kocke s jabukama, jer sam ovaj kolač prvi put vidjela početkom godine na Aninom Instagram profilu. Bila je to ljubav na prvi pogled! Maslac, keksi, jabuke… Znala sam da mora biti odličan. Nedavno sam ga napokon isprobala i zaista sam oduševljena, a nadam se da će se i vama svidjeti. Original recept pogledajte kod Ane“. Piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Podloga/kora od keksa i maslaca
• 100 g maslaca sobne temperature
• 200 g mljevenog keksa
Nadjev od jabuka
• 6 većih jabuka
• 100 g šećera
• 1 vanilin šećer
• naribana korica 1 manje naranče
• cimet
Biskvit
• 6 jaja
• 110 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 120 g glatkog brašna
• 4 žlice ulja
Ostalo
• 500 ml vrhnja za šlag
Kako se pripremaju Anine kocke
Dno većeg kalupa (cca 30×35 cm) premažite maslacem sobne temperature. Ja koristim ovaj kalup. S obzirom da ima odvojive stranice, kolač je kasnije vrlo jednostavno preokrenuti. Preko maslaca ravnomjerno rasporedite mljevene kekse, a preko keksa naribane jabuke u koje ste dodali naribanu koricu naranče (ili limuna), šećer, vanilin šećer i malo cimeta.
Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte ulje. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. U zdjelu sa žutanjcima naizmjenično dodajte prosijano brašno i snijeg od bjelanjaka. Smjesu pažljivo miješajte kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili. Pripremljenu smjesu izlijte preko nadjeva naribanih jabuka.
Kolač pecite cca 30 minuta na 170 °C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Kolač ostavite cca 5 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga pažljivo preokrenite na veću tacnu. Ohlađeni kolač premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ana preporuča da za ovaj kolač uvijek koristite vrhnje s mliječnom, a ne biljnom masnoćom. Ja sam u ovom slučaju imala samo šlag pjenu iz vrećice pa sam siromašno ukrasila svaku kocku. Svejedno, kolač je bio jako ukusan i sočan. Svakako isprobajte, nadam se da će vam se svidjeti.