Božić dolazi: Naučite djecu da blagdani nisu samo primanje poklona

Foto: Getty images

Prosinac je i blagdanski ugođaj se već osjeti u zraku.

Upalili smo prvu svjećicu na vijencu, okitili kuću, stavili šarene ukrase. Grad je prepun događanja, dekoracija, polagano teku pripreme za Božić, pokloni se umotaju, iz zvučnika dopiru prigodne pjesme.

U ovo božićno doba posebno se naglašava zajedništvo, obitelj, tolerancija, ljubav jednih prema drugima. I doista, obitelj treba biti izvor ljubavi, sigurnosti i podrške za sve članove, osobito djecu. No, čini se da nemaju sva djeca tu privilegiju.

Od 2008. stopa razvoda u Hrvatskoj je buknula: u desetak godina narasla sa 15 na 24 posto. Raste broj izvanbračnih zajednica, a broj djece bez roditeljske skrbi u ustanovama je lani porastao za čak 36 posto.

Prema podacima Ministarstva, broj djece u udomiteljskim obiteljima posljednjih pet godina, s iznimkom 2016. godine, kontinuirano pada.  Iz zagrebačkog doma, iz kojeg je prije 2013. godine posvajano prosječno 30-ak djece godišnje, lani je posvojeno samo jedno dijete. Iz svih hrvatskih domova – samo 21 dijete.

Dok svom djetetu kupujemo već 10. igračku koja mu realno nije potrebna, prisjetimo se da nemaju sva djeca tu povlasticu i nisu tako bezbrižna. Njihovo odrastanje prepuno je izazova i ne osjećaju toplinu doma, a poneki su osjetili zlostavljanje ili zanemarivanje.

Doista, nije lako biti moderan roditelj, razapet između posla, obitelji, vrtića, škola i svih dodatnih obveza koje svakodnevica donese. No, što doista pružamo svom djetetu u ovom konzumerističkom društvu? Jesu li šareni izlozi i pokloni ispod bora postali simbol Božića koji želimo prenijeti djeci? Složit ćemo se da postoje važnije stvar od toga, zato budimo primjer svojim najmlađima. Djeca uče gledajući, a vlastitim činjenjem dobroga, potaknut ćemo dijete da se ne veseli samo kada prima poklone, već i kada daruje.

Učinite dobro djelo, poklonite stare igračke koje kod vas skupljaju prašinu i stoje u kutu. Poklonite odjeću koju je dijete preraslo. Iznenadit ćete se kada saznate da je mnogima potrebna jakna za zimu koja slijedi ili čizme. I naravno uključite svoje dijete u to.

Sigurno u blizini možete pronaći nekoga kome je potrebna pomoć i razveseliti potpunog neznanca malim znakom pažnje. Ako ne znate kome biste pružili svoj dar pronašli smo Facebook stranicu Čarolija darivanja koja redovno objavljuje sitne, skromne želje djece iz domova i udomiteljskih obitelji za Božić i rođendane. Osim toga objavljuju zaštićene slike djece koja su primila poklone kako biste bili sigurni da je poklon dospio u prave ruke. Darivati se može cijele godine, a ne samo u prosincu, iako je svaka gesta hvalevrijedna.

Idealna prilika za nekome ispuniti želju i najljepše doba godine učiniti još ljepšim, a djeca će zasigurno biti zahvalna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr