Cheesecake sa sočnim karamel preljevom

Za slađi blagdan u obiteljskom okruženju donosimo vam recept sa portala slatkisvijet.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savršen spoj prženih lješnjaka, kremastog nadjeva od sira i karamel umaka odličan su izbor za ponuditi gostima poslije bogatog adventskog ručka!

Sastojci
Podloga od keksa i lješnjaka
  • 200 g keksa (McVities i sl.)
  • 100 g lješnjaka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 150 g maslaca
Nadjev od sira
  • 3 jaja
  • 1 kg kremastog sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica arome vanilije

Karamel preljev

  • 300 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja (35% m.m.)
  • prstohvat soli

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite. Kekse također sameljite pa pomiješajte s lješnjacima. Dodajte otopljeni maslac i šećer pa sve dobro izmiješajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjesu lagano utisnite na dno kalupa za torte (26 cm). Podlogu kratko zapecite, 6-8 minuta na 180ºC. Dok se podloga peče, pripremite nadjev od sira.

U većoj zdjeli izmiksajte sir (ja najčešće koristim skutu), kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Na kraju dodajte razmućena jaja pa sve još kratko izmiksajte.

Pripremljenu smjesu izlijte preko zapečene podloge.Na dno pećnice stavite kalup s vrelom vodom, a na rešetku iznad vode kalup u kojem je Cheesecake. Tortu pecite 50-60 minuta na laganijoj temperaturi od 160ºC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečeni Cheesecake ostavite da se ohladi u pećnici uz odškrinuta vrata, a zatim ga do kraja ohladite u hladnjaku.

Za pripremu karamel umaka šećer otopite na laganoj vatri dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Maknite lončić s vate pa dodajte slatko vrhnje sobne temperature. Vratite karamel umak na vatru dok se šećer ponovo ne otopi. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Karamel umak premjestite u zdjelicu i ostavite da se ohladi. Hlađenjem će se karamel umak stisnuti. Kako bi ga otopili samo ga kratko (zajedno sa zdjelicom) uronite u vrelu vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja za ukrašavanje

Cheesecake poslužite s karamel umakom i prženim, sjeckanim lješnjacima ili krokantom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.