-->
Srijeda, 15 siječnja, 2025
-0.1 C
Zagreb
Pratite nas:

Cimet rolice

Podijeli

Miris cimeta, barem mene, uvijek asocira na početak zime i predblagdanskog ozračja. Iako nisam veliki ljubitelj dizanog tijesta, volim se poigrati njime u hladnijim danima. Nedavno sam radila ukusne cimet rolice s Muscovado šećerom po kojima je mirisala cijela kuća, piše Janette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SASTOJCI

Dizano tijesto
550 g glatkog brašna
60 g šećera
3 g soli
250 ml mlakog mlijeka
80 g maslaca sobne temperature
1 paketić suhog kvasca (7g)
2 jaja sobne temperature

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadjev
60 g maslaca sobne temperature
120 g šećera
2 žlice cimeta

Premaz
200 g mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice šečera u prahu (po želji)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Janette Razum, Slatki svijet

Priprema

U veću zdjelu prosijte brašno pa dodajte sol, šećer i suhi kvasac. Dodajte mlako mlijeko i razmućena jaja pa spiralnim nastavcima miješajte tijesto dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte maslac sobne temperature pa nastavite mijesiti tijesto još nekoliko minuta. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči.

Za nadjev pomiješajte maslac sobne temperature, šećer i cimet.

Kada tijesto dovoljno naraste rukama ga premijesite pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika veličine cca 30 x 45 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Janette Razum, Slatki svijet

Tijesto premažite nadjevom od maslaca, šećera i cimeta, zarolajte ga i režite na rolice debljine cca 1,5 cm.

Rolice tijesta posložite na veći lim za pečenje (na masni papir), prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ponovno ih ostavite na toplome mjestu cca 30 minuta.

Rolice pecite 30tak minuta na temperaturi 180 ºC. Pečene rolice prekrijte kuhinjskom krpom 10tak minuta da se malo prohlade, a zatim ih premažite kremom od Mascarpone sira. U receptima za cimet rolice su razne varijante za premaz koje uključuju mlijeko, sirni namaz, mascarpone, vrhnje, šećer u prahu… Vi napravite sebi kombinaciju koja okusom i gustoćom vama najviše odgovara. Ja volim nježan i neutralan spoj Mascarpone sira i slatkog vrhnja od mliječne masnoće s dodatkom arome vanilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne volite premaz, cimet rolice poslužite odmah nakon pečenja samo pazite da ne opečete jezik!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sadržaj članka

Pročitaj više

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci