Prhki čokoladni kolačići iznenađujuće se dobro slažu s pekmezom od šljiva. Jednostavan recept za fine čoko tortice donosi Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
200 g glatkog brašna
20 g kakaa u prahu
70 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
150 margarina sobne temperature
naribana korica 1/2 limuna
1 žličica cimeta
40 g mljevenih oraha
Ostalo
60 g čokolade za kuhanje
1 žlica margarina
pekmez od šljiva
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte margarin i rukama ga izmrvite u brašnu. Dodajte šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, mljevene orahe i kakao pa zamijesite glatko tijesto.
>Klasika na novi način: Krafne od ludog tijesta
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku. Razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine pa kalupom ili manjom čašom izrezujte krugove i slažite ih na lim za pečenje prekriven masnim papirom.
Kolačiće pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađene kolačiće lijepite pekmezom. Kada su svi kolačići zaljepljeni posložite ih u veliki lim za pečenje jedan do drugog, prošarajte ih čokoladom koju ste zajedno s margarinom otopili na laganoj vatri i ostavite ih se osuše na zraku.
Ukoliko želite u potpunosti čokoladne tortice jednostavno izbacite cimet i limunovu koricu iz tijesta, a kolačiće umjesto pekmezom lijepite čokoladnim namazom.