Čokoladni tart s kruškama

kruškama
Foto: Slatki svijet

Gdje ste čokoljupci?! Danas za vas imam jedan odličan recept za fudgy kolač s čokoladom i kruškama. Kruške naravno možete i izostaviti, ali meni su nekako taman sjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj kolač sam nedavno jela u jednom hotelu i naravno da sam ga odmah po povratku s puta pokušala sama rekreirati. 🙂

Lagano prhko tijesto, tanki sloj pekmeza od marelica, sočan čokoladni nadjev i osvježavajuće kruške. Užitak za nepce, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Sastojci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prhko tijesto

250 g glatkog brašna
170 g maslaca
1-2 žličice kiselog vrhnja
½ žličica soli

Čokoladni nadjev

Tekst se nastavlja ispod oglasa

150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
50 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
125 g šećera
2 jaja
prstohvat soli

Ostalo

3 veće kruške
2-3 žlice pekmeza od marelice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga izmrvite u brašnu. Dodajte sol i malo kiselog vrhnja pa zamijesite glatko tijesto.

Kiselo vrhnje dodajte po potrebi dok ne dobijete lijepo tijesto kojim se lako rukuje. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku sat vremena.

Za pripremu nadjeva čokoladu i maslac otopite na pari. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i sol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa kuhačom sve izmiješajte. Dodajte jaja pa još jednom kratko izmiješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.

Dok se čokoladni nadjev hladi pripremite kruške i tijesto. Kruške ogulite, očistite i prerežite na osmine. Rashlađeno tijesto razvaljajte i pažljivo premjestite u kalup za pite. Kalup prethodno namastite i lagano pobrašnite.

Ja sam ovaj kolač pripremila u Zenker kalupu za pite i tartove promjera 30 cm.

Dno tijesta izbodite vilicom i kratko zapecite, 5 minuta na 180°C. Vruće tijesto premažite pekmezom od marelica. Preko pekmeza izlijte čokoladni nadjev, a po vrhu rasporedite kruške. Kolač pecite još cca 18 minuta na 180°C.

Nemojte ga prepeći! Poželjno je da čokoladna smjesa bude malo fudgy, tako će vam kolač biti sočniji i ukusniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.