Crumble s jabukama i keksima – jednostavan kolač koji uz kuglicu sladoleda od vanilije postaji vrhunski desert, piše Jeannette Razum za Slatki svijet.
Osim s jabukama, ovaj ukusan voćni desert možete pripremiti i sa šljivama, breskvama ili nekim drugim sočnim voćem.
Nadjev s jabukama
6 većih jabuka (800 g)
60 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
Smjesa s keksima
120 g mljevenog keksa
60 g glatkog brašna
100 g masalca
2 žlice šećera
Priprema
Jabuke ogulite i izrežite na tanje kriške. Stavite ih u veću zdjelu i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i 1 žličicom cimeta. Ako su jabuke jako kisele možete dodati i malo više šećera. Pošećerene jabuke ostavite neka odstoje cca 30 minuta da se šećer otopi i da jabuke puste sok, povremeno ih promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, brano i šećer. Dodajte otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte.
Keramički pekač za pite promjera 26-28 cm premažite maslacem. Na dno stavite jabuke i sok koji su pustile i prekrijte ih smjesom od keksa, brašna i maslaca.
Crumble stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 40tak minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju i dok crumble ne dobije lijepu, zlaćanu boju.
Crumble poslužite topli uz kuglicu sladoleda od vanilije. Dobar tek!