(VIDEO) Doc. dr. sc. Andrea Lučić o važnosti bračnih financija: ‘Ideja braka uistinu je zajednički život i zajedničko vođenje kućnog proračuna’

Foto: Snimka zaslona

Ideja braka je uistinu zajednički život i suživot pa onda s te strane u tom vidu možemo zapravo reći da su i financije dio tog zajedničkog života i zajedničkog vođenja kućnog proračuna. Može se naravno odvojeno, međutim, tu kao da izostavljamo prvotnu ideju braka”, ističe doc. dr. sc. Andrea Lučić, s katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, za dnevnik.hr.

Stvar je individualna. Međutim do razvoda, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje, ne dovodi samo manjak financija već i različite sfere interesa u raspolaganju novcem. Jedna će strana možda više potrošiti pri kupnji garderobe, dok će druga taj novac preusmjeriti na tehniku.

Čak 70 posto razvedenih brakova raspalo se zbog novca

”Jedan izvještaj objavljen od strane OECD-a iz 2016. godine govori da 70 posto raspada brakova zapravo mogu pripisati svoj neuspjeh upravo bračnim problemima u financijama. Razlozi mogu biti razni. Svakako može biti nedostatak novca ili neki iznenadni događaj koji narušava, neplansku situaciju pa stvara taj jedan pritisak”, dodaje doc. dr. sc. Lučić.

”S obzirom da smo dominantno tradicionalna sredina obično se govori da muškarac zarađuje, žena manje zarađuje, međutim često nije tako. Gdje je istina, teško je reći. Sigurno da u svakom kućanstvu postoji jedna osoba koja je dominantno vodi financije. Međutim, zakon nam govori da sve moramo dijeliti, odnosno, i zakonski smo dužni dijeliti sve ono što steknemo zajednički u braku pa onda na kraju dana ipak sve svede na to da obje osobe trebaju sudjelovati u tome”, pojašnjava doc. dr. sc. Lučić.

Što ako jedan partner ima drastično veća primanja u odnosu na drugog, prestaje li tada postojati termin naše i sve postaje moje?

”To je star dogovora i razgovora. Ono što se svakako u bračnim financijama, a vjerujem i u svim drugim aspektima braka preporuča je komunikacija. Kada dvoje ljudi imaju različite startne pozicije ili različito promišljaju o istom problemu to može biti izvorom različitih životnih stvarnosti što dovodi do sukoba”, ističe doc. dr. sc. Lučić.

Kompromis je tada jedino rješenje. Niti u jednom odnosu kako privatnom pa tako i poslovnom, što je čak malo i teže, novac ne bi smio biti sredstvo ucjene.

”Bračne financije, gotovo jednako kao i osobne, u kontekstu potrošnje, planiranja potrošnje i kućnog proračuna se svode na to da moramo planirati i trenutke koji neće biti povoljni za nas u budućnosti. Prema tome, moramo predvidjeti i imate dostupne uvijek neke novce sa strane”, zaključuje doc. dr. sc. Lučić Lučić za emisiju Informer Nove TV.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr