Dražen Serdar: Vijeće roditelja je odlično mjesto na kojem u raspravi roditelja saznamo što je bitno za našu djecu

Udruga U ime obitelji na početku nove školske godine pokrenula je kampanju kojom informira roditelje o važnosti njihovog uključivanja u vijeća roditelja u školama koje pohađaju njihova djeca. Kampanja se sastoji i od razgovora s roditeljima koji već imaju iskustva u radu vijeća roditelja, kojima bi htjeli potaknuli i ostale roditelje da se uključe. Ovim razgovorom predstavljamo Dražena Serdara, oca dvije punoljetne kćeri i dvije osnovnoškolke. Aktivan je predstavnik vijeća roditelja i član školskog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li se molim vas kratko predstaviti?

Zovem se Dražen Serdar i rođen sam 1968. godine. Po zanimanju sam ekonomist i radim kao savjetnik prodaje u osiguranju.

Oženjen sam već 20 godina i imam četvero djece od toga dvije punoljetne kćeri, a dvije idu još u osnovnu školu, u kojoj sam uključen u rad i član sam vijeća roditelja i školskog odbora .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dugo ste član vijeća roditelja vaše škole? Što vas je potaknulo na uključivanje u rad vijeća roditelja?

U vijeću roditelja sam sa pokojim prekidom aktivan i uključen od 2010. godine, član školskog odbora sam od 2012. i sada sam izabran ponovno i u drugi mandat kao predstavnik vijeća roditelja .

Za rad u vijeću roditelja potaknula me je želja za aktivnijim angažmanom u svrhu unapređenja rada škole i aktivnijom brigom za obrazovanje i odgoj svoje djece i međusobnom suradnjom škole, roditelja i djece,  s obzirom da se radilo o novoj školi i njenom početku rada i o našem preseljenju u novo naselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li zadovoljni suradnjom vijeća roditelja i ostalih tijela škole (učiteljsko vijeće, školski odbor, ravnatelj), te vijeća roditelja i roditelja koji nisu članovi vijeća? Što bi se moglo poboljšati?

Dosta sam zadovoljan suradnjom vijeća roditelja i ostalih tijela škole, a kako sam ujedno i član školskog odbora imam kompletniju informaciju i sam prenosim i izvještavam ostale članove vijeća roditelja.

U školskom odboru važnije odluke o radu škole i stvari i odluka koje se tiču odgoja i obrazovanja naše djece donosim isključivo po naputku i odluci vijeća roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu imam samo ograničenu slobodu, povjerenje i pravo kod izglasavanja određenih odluka u radu školskog odbora, a sve ostale stvari kao npr. donošenje godišnjeg plana i programa rada škole, izglasavanje kurikuluma i dr. važnije odluke radim prema odluci i naputku vijeća roditelja .

U dijelu suradnje članova vijeća roditelja i ostalih roditelja postoji dosta prostora i mogućnosti za aktivniju suradnju i dobivanje povratnih informacija o radu vijeća i radu škole, a tu suradnju najviše mogu unaprijediti predstavnici pojedinog razreda u vijeću roditelja aktivnijim prenošenjem informacijama roditeljima u razredu kojeg predstavljaju.

Drugi bi način bio i jest da sama škola na svojoj internetskoj stranici objavljuje važne podatke o programu i radu škole i svim bitnim promjenama i informacijama u toku školske godine.

Koja su vaša pozitivna iskustva u radu vijeća roditelja vaše škole? Možete molim vas navesti neki pozitivan primjer djelovanja, aktivnosti vijeća roditelja vaše škole?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako u školi, u kojoj sam član vijeća roditelja i član školskog odbora, sama škola kroz svoje aktivnosti i program organizira pojedine tematske aktivnosti tipa večer matematike, dan otvorenih vrata škole gdje se predstavljaju svi predmeti i aktivnosti u radu same škole i to su prilike da vidimo i da dođu i svi ostali roditelji čija djeca pohađaju samu školu.

Poneka tribina u prostoru škole sa tematikom bitnom za odgoj i obrazovanje djece također bi bila potrebna i sigurno bi unaprijedila sam rad i aktivnije uključila i zainteresirala i same roditelje i djecu.

S obzirom da smo mlada škola i obzirom na rad – vijeće roditelja je odlično tijelo gdje možete sresti mnoge roditelje koje inače ne poznajete, ali koji svojim razmišljanjem, radom i prijedlozima itekako mogu unaprijediti rad škole, vijeća roditelja i svih bitnih odluka koji se tiču samog obrazovanja i odgoja naše djece .

Obzirom na sve i svašta što se nudi našoj djeci, vijeće roditelj je odlično mjesto da u otvorenoj atmosferi i raspravi svih roditelja saznamo i shvatimo što je bitno za našu djecu i prepoznamo i otklonimo određene zamke i programe koji bi mogli biti štetni za našu djecu jer se pod okriljem i temom zdravstvenog odgoja zna svašta predložiti i podmetnuti i tu je otvorena rasprava i suradnja roditelja odlična stvar.

Tu se kao škola i vijeće roditelja možemo pohvaliti da smo imali puno uspjeha i da smo mnoge zamke i opasnosti uspjeli prepoznati i odbiti i otkloniti neprimjerene i štetne programe i aktivnosti i predložiti one zdrave i ispravne.

Također predlažemo i promoviramo one stvari koje promoviraju našu domovinu i kršćanske vrijednosti i rad njene privrede. U tijeku je kampanja unutar škole da na početku nove školske godine sva djeca kupe i budu u obući ‘STARTAS’ domaćeg proizvođača obuće Borovo i da na taj način pomognemo i promoviramo kupovinu domaćih hrvatskih proizvoda.

Zašto smatrate važnim uključivanje roditelja u rad vijeća roditelja?

Zbog svega navedenog i još puno toga, a za što zaista ima dosta prostora i mogućnosti uključivanje u rad vijeća roditelja je itekako važno i preporučljivo za roditelje i u konačnici za njihovu djecu.

Sa svim svojim iskustvima, prijedlozima, mišljenjima, pitanjima roditelji se mogu javljati na e-mail adresu: roditeljiodlucuju@uimeobitelji.net.

Iz udruge mole sve zainteresirane da ispune prijavnicu na sljedećoj poveznici OVDJE kako bi bili obaviješteni o svim novostima u projektu.

Predstavljanje projekta “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece” sutra u 14 sati na HKR-u

Ivana Penavić: Roditelji, važno je da se uključite u vijeće roditelja u školama koje pohađaju vaša djeca!

Saša Mikulčić: Vijeće roditelja je važno zbog mogućnosti da se razne ideje uz pomoć škole pretvore u velika djela

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.