Sastojci
- 3 dl slatkog vrhnja
- 3 dl mlijeka
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 vrećica želatine
- prstohvat soli
- 200 g jagoda
- cca 3 dl vode
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica preljeva za torte
Priprema
Želatinu pripremite prema uputama na vrećici.
U posudu stavite slatko vhnje, mlijeko, šećer i ekstrakt vanilije. Sve skupa zakuhajte do vrenja ali neka ne prokuha. Dodajte želatinu i miješajte smjesu dok se želatina ne otopi. Dodajte samo prstohvat soli.
Posude u koje ćete staviti panna cottu isperite hladnom vodom i ulijte smjesu tako da vam do ruba ostane još mjesta za preljev. Stavite hladiti nekoliko sati,najbolje preko noći.
Za preljev umutite očišćene i oprane jagode štapnim mikserom, dodajte još toliko vode da smjesa ukupno ima 5 dl.
Preljev za torte pripremite prema uputama na vrećici, dodajte u tekućinu s jagodama i promiješajte. Pričekajte minutu da se smjesa ohladi i žlicom je rasporedite po ohlađenoj panna cotti. Dekorirajte po želji, još kratko rashladite i vaša poslastica je spremna za degustaciju.
Panna Cottu možete servirati na ovaj način u keramičkoj odnosno staklenoj zdjelici ili čaši ali je isto tako možete istresti na tanjur (nožem je oprezno odvojite od kalupa) pa na nju rasporediti preljev ili pasirano voće.
Kako god, užitak je zagarantiran.