Galette… omiljena slastica iz francuske kuhinje! Ova sočna Galletta punjena je slatkim, svježim smokvama što je čini idealnim desertom u ljetnim danima, donosi slatkisvijet.com.
Sastojci
Prhko tijesto
250 g glatkog brašna
125 g hladnog maslaca
1 jaje
prstohvat soli
40 ml hladne vode
Nadjev sa smokvama
500-700 g svježih smokvi
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žlica krušnih mrvica
Priprema
Umjesite glatko tijesto i spremite ga u hladnjak na 45 min. Za to vrijeme smokve razrežite na četvrtine i pomiješajte s cimetom i vanilin šećerom.
Rashlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga (promjer cca 35 cm) na masnom papiru.
Razvaljano tijesto posipajte krušnim mrvicama pa rasporedite nadjev od smokava. Rub tijesta ostavite 2 cm prazan tako da ga kasnije možete presavinuti.
Prazne krajeve tijesta premažite jajem, preklopite preko nadjeva, ponovno premažite jajem i dobro pošećerite da dobijete hrskavo tijesto.
Galette pecite 20-25 minuta na 190 stupnjeva dok ne dobije lijepu, zlatnu boju.
Recept i fotografiju za Slatki svijet posala je njihova čitateljica Hejdi! Ako želite da i vaši recepti budu objavljeni na njihovom portalu, kontaktirajte ih.
Slatki savjet
Umjesto smokava možete koristiti i neko drugo voće, ovisno o sezoni i onome što volite.
Cimet prilagodite svom ukusu pa stavite više ili manje od navedene količine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa