Nije neobično što prašnjavi lusteri i masne vatrostalne posude sa zapečenim naslagama hrane ostaju posljednji na redu za čišćenje. Za neke kućanske poslove treba odvojiti mnogo vremena, no postoje načini da se ipak obave malo brže.
Evo kako se lako možete izboriti i s dlakama svojeg kućnog ljubimca na namještaju, kao i s iznenadnim mrljama koje morate brzo ukloniti.
Brzinsko uklanjanje mrlja
Mrlje se mogu ukloniti na razne načine, ali to najčešće iziskuje vrijeme ili neke specijalne kemikalije. Kad treba djelovati u kratkom roku, najbolje je poslužiti se onim što gotovo svi imamo u kupaonici: pjenom za brijanje. Natapkajte mrlju vlažnom krpom pa nanesite pjenu za brijanje i ostavite da djeluje deset minuta. Isperite hladnom vodom i mrlja će nestati.
Aluminijska folija
Na prelijepim vatrostalnim posudama tijekom pečenja jela uhvate se jake naslage. Ako nemate pri ruci specijalnu spužvu za ribanje vatrostalnog stakla, poslužite se onim što sigurno imate u kuhinji – aluminijskom folijom. Zgužvajte komad folije u lopticu, s pomoću deterdženta za posuđe i vode napravite sapunicu pa oribajte posudu – ići će sasvim lako.
Limun
Limunov je sok čaroban kada treba očistiti drvene ili plastične daske za rezanje. Prerežite limun napola, iscijedite sok na zaprljanu površinu, istrljajte i ostavite da stoji 20 minuta prije ispiranja. Nakon ovog rituala, daska će biti čista i spremna za nove kulinarske izazove.
Gumene rukavice
Kada naiđe razdoblje linjanja, nećete biti sretni kada vidite posvuda po kući dlake svojeg ljubimca. Umjesto da se živcirate što niste uspjeli usisati sve dlake, postoji jednostavno i brzo rješenje. Navucite gumene rukavice i rukom prijeđite preko površine. Sve će dlake ostati na rukavici, a vi ćete ovaj problem riješiti za tren.
Pravilno rukovanje blenderom
Da biste izvukli najbolje iz raznih aparata, i na kraju imali ukusnije jelo ili poslasticu, morate znati nekoliko pravila o njihovoj upotrebi.
Suhi sastojci nikada ne smiju ići u posudu prije tekućih. Osim što će se djelomice zalijepiti za dno, neće se dobro pomiješati s tekućinom na vrhu. Dakle, uvijek prvo stavite tekuće sastojke, a zatim dodajte suhe, piše Glas Slavonije.
Tek skuhane i vrele sastojke ne smijete miješati poklopljene jer će se od pare stvoriti dodatna tekućina. Za osjetljive recepte i nekoliko kapi vode može promijeniti teksturu, pa na kraju nećete imati kvalitetno jelo ili poslasticu. Na blenderima i sličnim aparatima obično postoji dugme kojim možete kontrolirati dužinu miksanja, odnosno čim ga pustite, blender prestaje raditi. To je idealna opcija jer tako možete, primjerice, sjeckati povrće samo nekoliko sekundi, dovoljno da ga previše ne usitnite ako to recept zahtijeva. Tijekom korištenja blendera bar jednom zaustavite proces i promiješajte sastojke. Jako je važno da svaki aparat detaljno očistite, odnosno operete. Ostaci hrane koji ostanu opasni su za zdravlje. Samu posudu možete najlakše oprati ako u nju stavite malo vode i kap deterdženta za pranje pa uključite blender. Zatim ga još operite ručno i dobro isperite toplom vodom.