Ivana Penavić: Saznajte koji su važni datumi za vijeće roditelja u rujnu

Foto: Narod.hr

Jučer u 17 sati na Radio Marija, gostovala je Ivana Penavić voditeljica projekta „Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece“ te stručni suradnici na projektu dr. Tomislav Gojmerac i prof.dr.sc. Roman Malarić koji su pritom istaknuli koji su to važni datumi za vijeće roditelja u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Penavić istaknula je važnost projekta „Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece“ te zašto je važno da se roditelji aktivnije uključe u rad vijeća roditelja škola. “To zalaganje za interese djece u središtu je kampanje kojom želimo informirati o važnosti uključivanja roditelja u školske ustanove, jer vijeće roditelja službeno je tijelo škole i njegovo ustrojavanje i djelovanje predviđeno je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi”, istaknula je Penavić. Obrazložila je također zašto je važno uključiti se u rad vijeća roditelja jer roditelji sudjelovanjem u Vijećima roditelja u školama mogu napraviti mnogo.

Vijeće roditelja može davati mišljenja o školskom kurikulu i godišnjem planu i programu rada škole. To su dokumenti koji se donose na početku svake školske godine i sadrže što će sve i na koji način djeca učiti te nastavni program svih razrednih odjeljenja neke škole. Vijeće roditelja mora biti obaviješteno o svim važnim pitanjima koja se događaju u školi, te može pokretati razne inicijative, kao što je primjerice bio slučaj suprotstavljanja nestručnomu i ideološki obojenomu programu zdravstvenoga odgoja ministra Jovanovića.

Ivana Penavić istaknula je da će u budućnosti isto biti važno da se kroz Vijeća roditelja prati i uvođenje novih sadržaja u nastavne predmete u okviru Cjelovite kurikularne reforme koja je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penavić: Ministarstvo obrazovanja treba donijeti jasne upute o ulasku projekata udruga u škole

Dr. Tomislav Gojmerac govorio je o zakonskim okvirima djelovanja vijeća roditelja i o važnosti sastajanja vijeća roditelja u rujnu i obrazložio je kako se odvija izbor roditelja u vijeće roditelja, te koji su važni datumi za vijeće roditelja u rujnu. „Tijekom rujna održava se prvi roditeljski sastanak i izbor razrednog predstavnika roditelja u vijeće roditelja. Nakon toga saziva se prvi, konstituirajući sastanak vijeća roditelja (saziva ga ravnatelj/ica škole) s izborom predsjednika vijeća. Nakon toga Vijeće roditelja daje mišljenje o temeljnim dokumentima rada škole za školsku godinu 2016./17.: Školskom kurikulu i Godišnjem planu i programu. Do 30. rujna Školski odbor (čiji jedan član je predstavnik roditelja) donosi temeljne dokumente rada škole za školsku godinu 2016./17.: Školski kurikul i Godišnji plan i program. Do 5. listopada Školski odbor mora dostaviti temeljne dokumente rada za školsku godinu 2016./17. osnivaču škole (u pravilu grad ili županija).“

Prof. dr. sc. Roman Malarić govorio je o mogućnostima poboljšanja organizacije izleta i ekskurzija u školama, te koje su postojeće nepravilnosti i kakvo je prema njegovom iskustvu stanje u školama. Naglasio je da ga je nedovoljno definiran Pravilnik potaknuo ga je na izradu prijedloga za poboljšanje postojećeg Pravilnika, o čemu smo govorili na našim tribinama tijekom prošle školske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Penavić: Roditelji, važno je da se uključite u vijeće roditelja u školama koje pohađaju vaša djeca!

Sa svim svojim iskustvima, prijedlozima, mišljenjima, pitanjima roditelji se mogu javljati na e-mail adresu: roditeljiodlucuju@uimeobitelji.net.

Iz udruge mole sve zainteresirane da ispune prijavnicu na sljedećoj poveznici OVDJE kako bi bili obaviješteni o svim novostima u projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Mikulčić: Vijeće roditelja je važno zbog mogućnosti da se razne ideje uz pomoć škole pretvore u velika djela

Avelina Udovičić: Evo zašto je važno i dobro biti uključen u vijeće roditelja

Dražen Serdar: Vijeće roditelja je odlično mjesto na kojem u raspravi roditelja saznamo što je bitno za našu djecu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.