Foto: Thinkstock

Nema razloga da se riješite obiteljskog ljubimca kako biste napravili mjesta za novorođenče ako slijedite ove jednostavne smjernice za sigurnost Vašeg djeteta.

Bilo da Vaša obitelj ima zlatnog retrivera ili crnog mačka, svakako se ne morate riješiti voljenih ljubimaca kako biste napravili mjesta za bebu. Međutim, koliko god mislite da je nemoguće da Vaš ljubimac naškodi bebi, držite ih odvojenima. Većina ljubimaca ne bi namjerno naškodila djeci, ali zašto riskirati slučajnu ozljedu? Primjerice, nemojte ostavljati svoje dijete da leži na dekici na podu bez nadzora i pobrinite se da ne zatvorite svoju mačku u dječju sobu. Počevši odmah, trenirajte svoje ljubimce da ne ulaze u dječju sobu i ne penju se na namještaj.

Trebate imati na umu da kućni ljubimci mogu prenositi viruse, bakterije i parazite. Uvriježeno vjerovanje da su usta ljubimca čišća od ljudskih zapravo je mit, u stvarnosti se ugriz psa ili mačke može lako inficirati. Čak i male ugrize ili ogrebotine koje nanese mačka treba temeljito očistiti sapunom i vodom te po mogućnosti liječiti. Provjerite kod svog pedijatra je li Vaše dijete ugrizeno ili ogrebeno.

Vaša će beba vjerojatno biti oduševljena poljupcima peseka ili mace, ali nemojte dopustiti da to prijeđe u naviku. Mačke i psi često njuškaju ili ližu druge životinje, ukusne zalogaje među susjedovim otpacima i izmet. Također je važno da svoje ljubimce držite čistima, bez buha i krpelja.

*Napisala: dr. Laura Riley za časopis Parents. Izvorno objavljeno u rubrici Vi i Vaša beba: Trudnoća. Sav sadržaj ove web stranice, uključujući medicinska mišljenja i sve druge informacije vezane uza zdravlje služe isključivo u informativne svrhe te ih se ne bi trebalo smatrati konkretnom dijagnozom ili planom liječenja za bilo koju individualnu situaciju. Korištenjem ove stranice i informacija koje ona sadrži ne stvara se odnos liječnika i bolesnika. Uvijek potražite izravan savjet svog liječnika za sva pitanja ili probleme koje možda imate u pogledu vlastitog zdravlja ili zdravlja drugih.

Izvor: narod.hr/parents.com