Jozefina Skelin: “Roditeljski kompas” za lakše suočavanje s izazovima roditeljstva

Foto: narod.hr

Na konferenciji za medije u četvrtak, 12. siječnja, u prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu predstavljena je knjiga “Roditeljski kompas” Jamesa B. Stensona.

U vremenu koje pred roditelje stavlja sve više odgojnih izazova ova upravo objavljena korisna knjiga sažima znanja i iskustva roditelja o tome kako uspjeti u odgoju svoje djece. Objavljena je u Verbumovoj biblioteci Obiteljsko obogaćivanje, pokrenutoj u suradnji s istoimenom udrugom, koja je već prepoznata po korisnom djelovanju za brak i roditeljstvo.

Jozefina Skelin predsjedica udruge Obiteljsko obogaćivanje za naš portal istaknula je kako je knjiga “Roditeljski kompas” nastavak biblioteke Obiteljskog obogaćivanja.

“Svrha je da modernom literaturom pomognemo roditeljima, da ona bude podrška i izvor informacija u dnevnim situacijama u kojima se nalaze, te odlukama koje donose vezano uz odgoj djece”, rekla je Skelin dodavši kako je knjiga “Roditeljski kompas” odličan izbor jer pomaže roditeljima da odluče kako se postaviti u nekim situacijama koje je autor donio iz bogatog životnog iskustva. Naime u knjizi se opisuju situacije u kojima se nalazio on, njegovi prijatelji i ljudi s kojima je tijekom karijere razgovarao.

“Knjiga donosi kako se postaviti, kako praktično reagirati – navodi da oblikujete karakter djeteta primjerom, usmenom praksom, podrškom, objašnjenjem”, naglasila je Skelin dodavši kako tijekom života i odgoja djece svi imamo stečeno iskustvo i reakcije, iskustva koja smo naslijedili u svojoj obitelji, kao i znanja koja smo tijekom školovanja naučili.

“Knjiga pomaže da se vi sami bolje postavite u odgoju djece. To su lijepo filtrirana iskustva i znanja koja vam pomažu da se dugotrajno i ustrajno nosite s izazovima s kojima se roditelji susreću”, ocijenila je Skelin.

Udruga Obiteljsko obogaćivanje u Hrvatskoj djeluje već sedmu godinu, te programe o odgoju djece provodi u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rijeci, Rovinj, Pazin. Programe udruge prošle su stotine bračnih parova koji su kroz razdoblje od 6 do 10 mjeseci odvajali dva i pol sata mjesečno kako bi prvo međusobno, a onda u maloj skupini pa u velikoj skupini raspravljali o pitanjima vezanim uz brak, obitelj i odgoj djece.

Temeljna zadaća programa Obiteljskog obogaćivanja je promicanje osobnog i bračnog napretka supružnika te pružanje pomoći roditeljima u odgoju djece.

“Glavna specifičnost naše udruge je što su volonteri i članovi udruge koji moderiraju radionice koje mi držimo, osobe koje imaju stručno obrazovanje i imaju svoje životno iskustvo o temama koje moderiraju”, naglasila je Skelin dodavši kako udruga ima nekoliko različitih programa koji se tiču odgoja djece, ovisno o dobi djece, zatim o odnosu bračnih parova te najnoviji program “Osobni projekt” koji je namijenjen mladim osobama od 23 do 33 g. starosti.

“Program pomaže mladim ljudima koji su na prekretnici u životu, pomaže im u donošenju odluka te usmjeravanje njihovog osobnog života”, pojasnila je dodavši kako na temelju stručno napisanih slučajeva koji pokrivaju određenu tematiku – roditelji, ako se radi o odgoju djece, analiziraju situacije tog slučaja, u njemu nalaze probleme, tijekom rada pronalaze rješenja koja kasnije mogu u nekoj osobnoj situaciji primijeniti u životu.

Što se tiče novog programa “Osobni projekt”, naglasila je kako je ovaj program doista tražen te je namijenjen osobama koje su pri završetku ili su završili veći dio školovanja i sad razmišljaju o tome kako žele dalje nastaviti u svom životu – bilo da su to emocionalni ili poslovni izazovi, odnos prema vjeri itd.

“To se također na analizi slučajeva, u situacijama u kojima se svaki čovjek može naći, s mogućim potencijalnim problemima proizašlim iz tih situacija,  daljnjom analizom pronalaze rješenja”, rekla je Skelin dodavši kako svaka situacija zaslužuje njihovo ozbiljno promišljanje i postavljanje.

Temeljni priručnik za roditeljstvo

Autor knjige “Roditeljski kompas”, James B. Stenson, povezuje trideset godina rada u obrazovanju s iskustvima roditelja koji su bili uspješni u vodstvu svoje obitelji i koji su ispunili nimalo laku zadaću ‒ ispravno su odgojili svoju djecu.

Kako su u tome uspjeli i zašto su to radili, u fokusu je ove knjige. Kroz poglavlja koja se bave vrlo aktualnim odgojnim temama daju se konkretni savjeti i životni primjeri vezani uz to kako raditi na oblikovanju karaktera, kako u obitelji suzbiti potrošačku kulturu kojom smo okruženi, kako ispravno razumjeti disciplinu i naći mjeru između nje i popustljivosti u odgoju, kako se nositi s negativnim utjecajem masovnih medija itd.

Osim tih praktičnih tema obrađenih u “Roditeljskome kompasu”, knjiga daje duboke i antropološki i psihološki utemeljene uvide o obiteljskom životu i roditeljskom vodstvu, koji će roditeljima pomoći zadržati stratešku viziju roditeljstva istovremeno se fokusirajući na praktične svakodnevne zadaće s kojima se susreće svaka obitelj. “Roditeljski kompas” je uz to i vrlo motivirajući za majke i očeve obitelji da rade zajedno i u istom smjeru, da surađuju s drugim roditeljima da se međusobno podržavaju i ohrabruju, nadilazeći sukobe oko odgojnih pitanja. Knjiga sadrži također i spoznaje i informacije kako pomoći djeci da bolje razumiju važne pojmove poput slobode, odgoja za dobro, lijepo i kulturno, te da razviju kritičko mišljenje i budu selektivni prema medijima.

Knjiga “Roditeljski kompas” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.