Ljetno savršenstvo! Osvježavajući i lagan kolač s marelicama, svježim sirom i fantastičnim Curdom od limuna i marelica!
Sastojci
Lemon curd s marelicama
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 55 g maslaca
- 150 g zrelih marelica
- sok i korica 1 nešpricanog limuna
Prhko tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 10 g oštrog brašna
- 225 g maslaca
- 2 žutanjka
- 75 g šećera
Nadjev od sira
- 500 g svježeg sira
- 100 g šećera
- 3 žlice griza
- naribana korica 1 limuna
- 2 bjelanjka
- 120 g curda od limuna i marelica
Ostalo
- nekoliko marelica
- 1 prozirni preljev za torte
Priprema
PRIPREMA LEMON CURDA S MARELICAMA
Marelice dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u manju posudu, ulijte toliko vode da ih pokrije i kuhajte oko 5 minuta da marelice omekšaju, ali pripazite da se ne raspadnu.
Omekšale mrelice procijedite pa izmiksajte štapnim mikserom, prenosi Slatki svijet.
Pire od marelica pomiješajte s limunovom koricom i sokom, šećerom, jajima te maslacem kojeg ste narezali na listiće. Kremu kuhajte na pari 20-25 minuta, neprestano miješajući, dok se ne zgusne toliko da na poleđini žlice ostane deblji trag. Kuhani curd procijedite kroz gusto cjedilo da odstranite limunovu koricu. Dio curda odvojite za pripremu kolača, a ostatak spremite u čistu i steriliziranu staklenku. Kada se krema ohladi, dobro zatvorite staklenke i čuvajte u hladnjaku 2-3 tjedna (zbog jaja nije preporučljivo čuvati je duže od toga).
PRIPREMA KOLAČA S MARELICAMA I SIROM
Žutanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte hladni maslac narezan na listiće te pomiješajte obje vrste brašna. Rukama umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na 45 minuta.
Rashlađeno tijesto razvaljajte u krug promjera cca 28 cm. Tijesto prebacite u namaščen kalup promjera 24 cm i utisnite ga prstima tako da i stranice kalupa budu skroz prekrivene tijestom.
Tijesto zapecite 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Za pripremu nadjeva svježi sir izmiksajte sa šećerom i grizom. Dodajte 1 žlicu pripremljenog (i ohlađenog) curda i limunovu koricu pa još jednom sve dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u kalup s lagano zapečenim tijestom, poravnajte i pecite na 180°C još cca 30 minuta. Čačkalicom probodite tijesto, ako nema tragova, gotovo je. Nadjev će prilikom vađenja kolača biti drhtav, ali hlađenjem će se stisnuti.
Preko ohlađenog kolača posložite očišćene i na tanke šnite narezane marelice. Kolač prelijte svijetlim preljevom za torte i spremite u hladnjak da se dobro ohladi prije posluživanja, najbolje preko noći!