Kolač s višnjama i bijelom čokoladom

Foto: slatkisvijet.com
Ako volite kremaste kolače, sočne kocke s višnjama i bijelom čokoladom pravi su izbor za vas! Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit s višnjama
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica ½ manjeg limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 100 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • ½ količine višanja iz kompota
Žele od višanja
  • 300 ml soka od višanja
  • 25 g gustina
  • 50 g šećera
  • ostatak višanja iz kompota
Puding krema od vanilije
  • 400 ml mlijeka
  • 1 puding s okusom vanilije
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g margarina sobne temperature
Ganache od bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade
Priprema

Višnje stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine, a sok sačuvajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaja i šećer miksajte barem 3 minute tako da dobijete gustu, kremastu smjesu. Smjesu nastavite miksati na najmanjoj brzini pa dodajte ulje, mlijeko i naribanu limunovu koricu. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke.

Kalup za pečenje (20×30 cm) namastite i pobrašnite. Izlijte pripremljenu smjesu, a po vrhu ravnomjerno rasporedite pola količine višanja. Biskvit pecite 15-20 minuta na 180ºC. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Sok koji je preostao iz kompota od višanja ulijte u mjernu posudicu. Trebali biste imati 300 ml soka, a ako vam ga nedostaje dodajte malo vode. Dio soka pomiješajte s gustinom, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni gustin pa skuhajte kremu da bude gusta kao puding. Maknite s vatre i umiješajte ostatak višanja. Kremu od višanja izlijte preko ohlađenog biskvita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu bijele kreme, prašak za puding razmutite u malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Ohlađeni puding dobro izmiksajte s margarinom sobne temperature. Kremu premažite preko ohlađene kreme od višanja i lijepo zagladite.

Kolač prelijte ganache kremom od bijele čokolade. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa ubacite razlomljenu bijelu čokoladi. Kremu miješajte dok se čokolada ne otopi.

Kolač spremite u hladnjak barem na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Idući dan kolač režite na kocke i poslužite se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.