Nakon što se zasladite crvenim dijelom lubenice, koru nemojte baciti! Pripremite slatko od lubenice koje podsjeća na Rahat lokum ili neke ukusne žele bombone!, preporuča Slatki svijet.
Sastojci:
1,5 kg kore lubenice (oguljene od zelenog dijela)
1 kg šećera
100 ml vode
2 limuna
1 burbon vanilin šećer
2-3 klinčića
1 zvjezdica anisa
1 žličica cimeta
2 žlice ruma
Priprema:
Deblju koru lubenice ogulite nožićem za guljenje krumpira i narežite na kockice.
Narezanu koru lubenicu kuhajte u vodi cca 20 minuta, procijedite, stavite u novu vodu i ponovno kuhajte. Ovaj postupak ponovite sveukupno 3 puta.
U lonac u kojem ste kuhali kore (samo ga operite i osušite) stavite šećer te ga na laganoj vatri pustite da se karamelizira. Dodajte vodu, tek toliko da šećer ne zagori, pa u to dodajte kuhanu i ocijeđenu koru lubenice.
Kada kora zavrije, pustite neka kuha 15-ak minuta. Za to vrijeme narežite limune na šnite i pripremite ostale začine.
Dodajte ih u zavrelu smjesu, te kuhajte još nekih 5 minuta.
Slatko od kore lubenica prelijte u vruće, sterilizirane teglice – prvo stavite komade lubenice, a zatim zalijte sirupom do vrha.
Izvor: narod.hr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.