Jagode su uvijek dobra ideja. Recept za laganu voćnu pitu sa svježim jagodama i ukusnom kremom donosi Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
250 g glatkog brašna
125 g margarina
70 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 jaje
Krema
300 ml mlijeka
1 žlica arome vanilije
60 g šećera
30 g gustina
1 žutanjak
100 g maslaca sobne temperature
Ostalo
130 g pekmeza od jagoda
400 g svježih jagoda
1 crveni preljev za torte
Priprema
Brašno prosijte u veću zdjelu, dodajte margarin izrezan na kockice i prstima ga dobro usitnite u brašnu. Dodajte šećer u prahu, sol i jaje pa zamijesite glatko tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.
Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i obložite njime kalup za pite (28 cm). Tijesto pecite 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C.
Žutanjak izmiksajte sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja zajedno s aromom vanilije. Vrelo mlijeko polako ulijevajte u zdjelu s pripremljenom smjesom i dobro sve izmiješajte pjenjačom.
Vratite sve natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko i kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Premjestite kremu u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. U mlaku kremu umiješajte pjenasto izmiksan maslac.
Ohlađeno tijesto premažite kremom, a zatim i tankim slojem pekmeza od jagoda. Na vrh posložite oprane i očišćene jagode i prelijte pitu preljevom za torte. Prije posluživanja kolač dobro ohladite.