Ljetni voćni kolač sjajan je izbor za tople dane. “S obzirom da mi je hladnjak pun raznog bobičastog voća, a na polici već duže vrijeme stoji instant puding od vanilije – izbor je bio logičan! Mekani, pahuljasti biskvit, puding od vanilije, šlag i bobičasto voće! Jednostavno i ukusno”, piše Janette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit
4 jaja
100 g šećera
2 limun šećera
1 vanilin šećer
4 žlice ulja
8 žlica tople vode
90 g glatkog brašna
Ostalo
1 vrećica instant pudinga od vanilije
350 ml mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
250 g bobičastog voća
>Muffini s bananom i borovnicama
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u snijeg.
Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima. Zatim dodajte toplu vodu i ponovno sve izmiksajte. Na kraju dodajte ulje pa još jednom sve lijepo izmiksajte. U smjesu sa žutanjcima dodajte prosijano brašno pa pjenjačom sve izmiješajte tako da ne bude grudica. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pripremljenu smjesu izlijte u Zenker kalup za voćni kolač. Dno kalupa prethodno namastite i pobrašnite. Biskvit pecite cca 20 minuta na 180°C. Prije nego ga izvadite iz pećnice čačkalicom ili testerom za biskvit provjerite je li pečen. Biskvit odmah izvadite iz kalupa i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Instant prašak za puding pomiješajte s hladnim mlijekom (350 ml) i miksajte otprilike 1 minutu dok ne postane čvrst. Puding premažite preko ohlađenog biskvita, a preko pudinga premažite tučeno slatko vrhnje (šlag). Kolač ukrasite raznim bobičastim voćem. Kolač prije posluživanja dobro rashladite!