Iznenadite svoje ukućane! Isprobajte jednostavan recept za mekane i mirisne domaće buhtle s marmeladom!
Recept donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
500 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 otopljenog maslaca
1/2 svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
1 jaje
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
Nadjev
marmelada od šljiva
Ostalo
šećer u prahu za posipavanje
Priprema
Najprije pripremite kvasac. U malu zdjelicu stavite razlomljeni kvasac, 1 žlicu brašna, 1 žlicu šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite kvasac neka odstoji nekih 10 minuta dok ne postane pjenast. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi, a jaje lagano razmutite s ostatkom mlijeka.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol, limunovu koricu, pjenasti kvasac, otopljeni maslac i razmućeno jaje s mlijekom.Rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
Prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Nakon što je tijesto dovoljno odstajalo možete krenuti u izradu buhtli.Tijesto malo premjesite i podijelite na 15 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglu koju lagano spljoštite pa na sredinu tijesta stavljajte malo marmelade. Krajeve tijesta spojite u sredini iznad nadjeva.
Dobro ih pristinite prstima da se tijesto zalijepi, tako da nadjev tokom pečenja nebi iscurio van.Napunjene buhtle posložite u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje tako da je strana gdje je tijesto spojeno okrenuta prema dolje. Buhtle ostavite još pola sata na toplome mjestu da se dižu.Pecite ih pola sata na temperaturi od 180 ºC. Pečene, još vruće buhtle posipajte šećerom u prahu i poslužite se.
Slatki savjet
Buhtle umjesto s marmeladom možete puniti omiljenim čokoladnim namazom.