Foto: slatkisvijet.com

U potrazi ste za laganom tortom od jagoda? Isprobajte proljetnu Mileramku sa svježim jagodama i sirupom od bazge! Bez pečenja naravno, savjetuje Slatki svijet.

Sastojci

Podloga od keksa

250 g Petit Beurre keksa
140 g maslaca
3 žlice domaćeg sirupa od bazge

Krema od pudinga i milerama

900 ml mlijeka
100 ml domaćeg sirupa od bazge
4 praška za puding s okusom vanilije
2 vanilin šećera
5 žlica šećera
400 g milerama
1 želatina u prahu

Ostalo

500 g svježih jagoda
2 prozirna preljeva za torte
350 ml vode
150 ml domaćeg sirupa od bazge

Priprema

Kekse sameljite, pomiješajte s otopljenim maslacem i sirupom od bazge pa ih utisnite na dno okruglog kalupa za torte (26-28 cm). Prije nego što stavite podlogu od keksa dno kalupa namastite maslacem, a stranice namastite i obložite masnim papirom.

Želatinu namočite prema uputi na pakiranju i ostavite da nabubri.

Prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka i sok od bazge zajedno sa šećerom i vanilin šećerom zagrijte do vrenja.

U preostalo mlijeko ulijte sirup od bazge pa ga zagrijte do vrenja. Vrelom mlijeku dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kuhani puding maknite s vatre pa dodajte otopljenu želatinu i sve dobro promiješajte. Zatim ubacite i mileram pa sve još jednom dobro izmiješajte.

Vruću kremu izlijte preko podloge od keksa, poravnajte i ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi. Preko ohlađene kreme posložite oprane i na komadiće narezane jagode.

Preljev za torte pripremite prema uputi na pakiranju, ali u mješavini vode i sirupa od bazge, bez dodatka šećera.

Tortu prelijte preljevom za torte, ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi pa spremite u hladnjak do posluživanja.

Izvor: narod.hr