Stručnjaci upozoravaju kako nije dobro zamrzavati hranu u posudama za sladoled. Mnogi to čine iz praktičnih, pa i ekoloških razloga. Žele više puta iskoristiti istu posudu. Nažalost, to i nije najbolje, piše N1. Sabine Hülsmann iz e.V. Verbraucherzentrale Bayern savjetuje da se kutije sladoleda, kutije od jogurta i margarina ne koriste za zamrzavanje hrane. Također, u njima nije dobro pohranjivati vruća, masna jela.
Zašto ne stavljati hranu u kutije od sladoleda?
“Kutije sladoleda su jednokratna ambalaža, što znači da su namijenjene samo za određenu vrstu hrane i jednokratnu uporabu. Zato nisu prikladni za daljnju uporabu, na primjer za zamrzavanje ili grijanje u mikrovalnoj pećnici”, kaže Hülsmann, specijalizirana savjetnica za hranu i prehranu. Isti slučaj je i s kutijama jogurta i margarina.
Kemikalije mogu prijeći u hranu
“Iz plastične ambalaže koja se koristi u svrhe za koje nije predviđena, kemikalije mogu prijeći u hranu”, kaže Hülsmann.
Treba izbjegavati zamrzavanje ili odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici. Jednokratna ambalaža za sladoled nije proizvedena za trajnu uporabu i ponovljeno korištenje.
“Preporučujemo izbjegavanje daljnje uporabe. Pogotovo nije dobro u takve posude stavljati vruće, masne juhe”, kaže Hülsmann.
Za zamrzavanje hrane trebali bismo koristiti one spremnike koji su proizvedeni i predviđeni za hlađenje.