Kardinal Puljić predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću

VUKŠIĆ
Tomo Vukšić, Vinko Puljić, izvor: KTA

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja, u subotu, 12. ožujka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano je liturgijski uveden u službu vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić, izvijestila je KTA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euharistijsko slavlje započeo je vrhbosanski nadbiskup metropolit u miru kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svojim nasljednikom nadbiskupom Vukšićem i još sedmoricom nadbiskupa i 18 biskupa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije.

U koncelebraciji su bili brojni svećenici među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature, franjevački provincijali iz Sarajeva i Mostara te dominikanski provincijal iz Zagreba, brojnih svećenici i redovnici s teritorija Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija u BiH i Hrvatskoj. Među redovnicama raznih družbi bile su i sve četiri provincijske poglavarice u BiH te bogoslovi i drugi vjernici.

Nazočni su bili i trojica protojereja i jereja Mitropolije dabrobosanske, vojni muftija i predstavnik Hebrejske zajednice u BiH. Asistirali su đakoni i bogoslovi pod ravnanjem profesora liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. Ivana Rake, javlja IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije čina primopredaje upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom, kardinal Puljić je svima uputio prigodne riječi pozdrava.

‘U ovom euharistijskom slavlju na poseban način ću zahvaljivati nebeskom Ocu po njegovu Sinu u Duhu Svetom za sve milosti koje sam primio svih ovih godina u kojima mi je povjereno vodstvo mjesne Crkve vrhbosanske’, kazao je kardinal Puljić koji je podsjetio da ga je za biskupa posvetio sv. papa Ivan Pavao II.‘„koji je gajio posebnu ljubav prema mom hrvatskom narodu i prema mojoj zemlji Bosni i Hercegovini i svim narodima i ljudima u njoj kao i prema meni osobno’.

>Tko je novi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je kardinal Puljić predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću govoreći: ‘Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom’. Potom je nadbiskup Vukšić došao do katedre vrhbosanskih nadbiskupa koja označava učiteljsku službu biskupa, a na njoj je postavljen njegov grb i geslo: Mir vam svoj dajem! U međuvremenu Katedralni mješoviti zbor ‘Josip Stadler’ pjevao je riječi gesla: Mir vam svoj dajem! koje skladao maestro vlč. Marko Stanušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Vukšić je preuzeo predvođenje euharistijskog slavlja.

U homiliji nadbiskup Vukšić istaknuo je da je ‘središte kršćanskoga života radost zbog Božje ljubavi prema ljudima i prema svim ostalim stvorenjima’. ‘Oličenje te ljubavi je Isus Krist, najizvrsniji izraz Božje blizine i svima uzor, primjer, učitelj i pravilo ljubavi prema svakom čovjeku. Stoga kao vjernici neprestano zahvaljujemo Gospodinu Bogu za blagoslov i sreću kad smo vjerni pravilu kršćanske ljubavi. A za sve to na osobit način zahvaljujemo svaki put kad se okupljamo na euharistiju i slušanje Riječi Božje, po kojima je Bog stalno prisutan’, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući da je ‘Isus utjelovljena ljubav Božja koja je neumorna i beskrajno strpljiva upravo zato što je Božja’.

‘U svom nastupu u nazaretskoj sinagogi Isus je obznanio i svoje poslanje da ljudima naviješta vrijeme milosti Božje: blagovjesnik biti siromasima, proglasiti vid slijepima, na slobodu izvesti sužnjeve i potlačene. Prema nauku, kojega Isus nudi, osnovno poslanje poslanika i svjedoka Božjega je naviještati radosnu vijest spasenja. U Isusovu govoru i kasnijem njegovu djelovanju na prvomu mjestu su siromasi.

To su naravno i oni koji žive i materijalnoj oskudici pa trebaju pomoć. Trebaju našu solidarnost i naša djela konkretne ljubavi. No ne samo oni. Jer još je veće siromaštvo nepoznavanje Boga. A najveća duhovna oskudica sastoji se u bogatstvu grijeha. I pogotovo ovakvima Isus naviješta potrebu obraćenja’, kazao je mons. Vukšić ističući da Isus ‘osobito želi pomoći da progledaju oni koje je zahvatila takva sljepoća duha da više ni ne vide koliko su se svojim ponašanjem, razmišljanjem i izborima udaljili od zakona kršćanske ljubavi, od poštivanja tuđega života, dostojanstva i dobroga glasa’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘U ovom svijetu, nažalost, mnogo je potlačenih, a samim time nije mali broj ni njihovih tlačitelja. Razni su oblici nasilja nad čovjekom: strašni ratovi i drugi oblici sličnoga nasilja, prijetnje oružjem, širenje straha, trgovina ljudima, uskraćivanje zaslužene plaće, nijekanje radničkih prava, raširena korupcija, različiti oblici nepotizma i još mnogi drugi načini. Pri tomu uvijek postoje progonitelji i progonjeni. Svi progonjeni su na neki način sužnjevi svojih progonitelja, što je sramotno, a njihovi progonitelji su uvijek teški zarobljenici svojih mana, vlastite moralne sljepoće i svojih loših sklonosti.

Tako i jedni i drugi, iako na različite načine, žive u sužanjstvu i oboji trebaju pomoć. Odnosno, Isus želi da se svi, koji su sužnjevi svojih slabosti, oslobode svojih mana i da prestanu činiti nasilje nad Božjim stvorenjima te da tako svi potlačeni izađu na slobodu’, poručio je nadbiskup Vukšić u homiliji potičući da je ‘svatko na svoj način i svatko u svom zvanju, na radnomu mjestu, u obitelji i društvu, prema svojim mogućnostima i talentima pozvan dati svoj doprinos da tako uzraste ‘do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove’.

Na kraju mise pozdravnu riječ nadbiskupu Vukšiću uputili su: uime biskupa predstavnik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić; uime klera mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH; u ime redovnika i redovnica provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, predsjednik Konferencije redovničkih poglavara i poglavarica u BiH, i uime svih obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i vjernika laika gospođa Emanuela Buzuk, pedagoginja Opće-realne gimnazije u Katoličkom školskom centru sv. Josipa u Sarajevu.

‘Vrhbosanska nadbiskupija, smještena u geografskom središtu Crkve u hrvatskom narodu, bila je ne samo snažna crkvena i povijesna poveznica između hrvatskog juga i sjevera, istoka i zapada, nego je Vrhbosanska nadbiskupija trajno iz svojega krila i na svojim njedrima, sve do najnovijih vremena, i demografski pomlađivala Crkvu u hrvatskom narodu te ju iznutra obnavljala snagom svoje vjere i pouzdanja u Boga’, kazao je nadbiskup Hranić te čestitao nadbiskupu Vukšiću na dosadašnjoj svećeničkoj, profesorskoj i biskupskoj zauzetosti i vjerodostojnosti moleći Gospodina ‘za pravična i mirna rješenja svih otvorenih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini jer je to preduvjet za suživot u miru, prosperitetu i zajedništvu triju konstitutivnih i svih ostalih naroda koji žive u BiH te slobode savjesti i vjeroispovijesti svih građana ove zemlje’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.